Categorieën
Dwarsfluit

Humor over de dwarsfluit en dwarsfluitisten

Over vrijwel alle muziekinstrumenten en hun bespelers worden grappen gemaakt. Dus ook over de dwarsfluit en over dwarsfluitisten. Humor is een persoonlijke kwestie. Of je een grap leuk vindt of niet, hangt nu eenmaal af van uiteenlopende factoren.

Opvallend is dat veel grappen met evenveel gemak op bespelers van andere muziekinstrumenten kunnen worden toegepast. In die gevallen heeft de humor vaak te maken met het enigszins onzuiver of zelfs uitgesproken vals spelen op een instrument of om het voortbrengen van afschuwelijke, onmuzikale klanken.

Onderstaande grappen zijn als onschuldig en goedmoedig bedoeld. De auteur van dit artikel speelt zelf dwarsfluit. Grapjes over de dwarsfluit en haar bespelers gaan doorgaans over

Zuiver intoneren op een dwarsfluit

 Dwarsfluit spelen voor dansende varkentjes
Dwarsfluit spelen voor dansende varkentjes

Het valt niet mee om op een dwarsfluit of piccolo zuivere noten te spelen. Sommige tonen op een dwarsfluit hebben van zichzelf al de neiging om wat te hoog of te laag te klinken.

Daar komt nog het volgende bij. Als je wat zachter blaast, gaat de toon van je fluit omlaag. Als je wat luider blaast, gaat de toon omhoog. Met een goed getrainde embouchure kun je dit ongewild dalen of stijgen van de toon opvangen.

Beginnende dwarsfluitisten moeten hun embouchure nog ontwikkelen en hebben daarom soms moeite om mooie en zuivere tonen te blazen.

Vraag:Wat is de definitie van een kleine secunde?

Antwoord:
Twee dwarsfluitisten die unisono spelen. Dacht je dat de definitie van een kleine secunde het interval van een halve noot was? Dat is theoretisch gezien inderdaad juist. Maar als je twee dwarsfluitisten dezelfde stem laat spelen, klinkt de een vaak maar liefst een halve noot hoger dan de andere.

Vraag: Hoe laat je twee dwarsfluitisten unisono spelen?

omslag van het door Hugo Beemsterboer geschreven Tipboek fluit en piccolo met veel praktische tips over het bespelen van de dwarsfluit en de piccolo
Tipboek fluit en piccolo Tipboek fluit en piccolo door Hugo Beemsterboer, nieuwe editie 2015; inclusief grepentabellen en met audio- en video-tipcodes (bol.com)
Antwoord:
Leg er eentje het zwijgen op.

Vraag: Hoe besteden dwarsfluitisten hun tijd?

Antwoord:
Ze gebruiken de helft van de tijd om hun instrument te stemmen en de andere helft om er vals op te spelen.

Vraag: Heb je gehoord over die ene fluitspeler die zo zuiver speelde, dat de dirigent haar een compliment maakte?

Antwoord:
Ik ook niet.

Mooie tonen blazen op een dwarsfluit

Beginnende dwarsfluitisten moeten nog leren om mooie tonen uit hun muziekinstrument te ontlokken. Vooral schrille, hogere tonen kunnen pijn doen aan een getraind muzikaal oor. Onderstaande grappen zijn gemeen, maar als beginnend dwarsfluitist heb je één troost: hoe meer je op je toonladders en intervallen oefent, des te beter gaan al je tonen klinken.

Vraag: Waarom hoor je bij sommige fabrieken af en toe een vreselijk doordringende of gillende fluittoon?

Antwoord:
Om het publiek meer waardering voor dwarsfluiten te doen krijgen.

Vraag: Wat is het verschil tussen een piccolo en een hondenfluitje?

Tekening van hond die dwarsfluit speelt vanaf bladmuziek; bron: gutenberg.org
Hond speelt dwarsfluit

Antwoord 1:
Mensen met een hondenfluit weten doorgaans hoe ze erop moeten blazen.

Antwoord 2:
Het zijn vooral mannen die op hondenfluitjes blazen. Ze doen dat in de eerste plaats om de aandacht te trekken van honden, niet van andere mensen.

Antwoord 3:
Een hondenfluitje is alleen voor honden irritant.

Antwoord 4:
Het enige echte verschil tussen een piccolo en een hondenfluitje zit hem in de prijs.

De persoonlijke eigenschappen van een dwarsfluitist

Op een of andere manier hebben sommige instrumentalisten de behoefte om elkaar bepaalde eigenschappen toe te schrijven. Hier volgt de onvermijdelijke grap met een gigantisch lange baard over het verwisselen van een spaarlamp.

Vraag: Hoeveel dwarsfluitisten zijn er nodig om een spaarlamp te verwisselen?

Antwoord 1:
Slechts eentje, maar hij zal er een stuk of tien breken, voordat hij in de gaten heeft, dat je spaarlampen niet kunt induwen zoals je een kopstuk van een dwarsfluit induwt.

Antwoord 2:
Slechts eentje, maar hij geeft doodleuk 3000 euro uit voor een spaarlamp van massief sterling zilver. Sommige dwarsfluitisten denken nu eenmaal dat een artikel wat flink wat duurder is, altijd een beter resultaat geeft.

Antwoord 3:
Dat zul je een dwarsfluitist nooit zien doen. Zoiets vragen ze gewoon aan een van hun vele vrienden met gouden handjes.

Hoe gemakkelijk is het spelen op de dwarsfluit?

Na je eerste dwarsfluitles kun je meestal een of meer eenvoudige wijsjes op je fluit blazen. En na enkele dwarsfluitlessen kun je al veel populaire melodietjes of hits spelen.

Maar als je snelle en hoge noten echt mooi wilt spelen, zul je eerst lang en flink moeten oefenen. Goed dwarsfluit spelen is niet zo makkelijk als het lijkt.

In een gemengd muziekensemble zijn het vaak de dwarsfluitisten die de eerste, en dus meestal de moeilijkste partij krijgen te spelen. Veel beginners op de dwarsfluit hebben de gewoonte de moeilijkste passages te playbacken, dus net te doen alsof ze spelen.

Dit soort situaties heeft onder meer tot de volgende muzikale mop geleid.

Muzikale grap over dwarsfluitist en zinkend schip

Een dwarsfluitist en een violist bevinden zich op een zinkend schip.
‘Spring maar in het water’, adviseert de dwarsfluitist aan de violist.
‘Maar ik kan niet zwemmen’, zegt de violist angstig.
Waarop de dwarsfluitist zegt: ‘Maak je niet druk, dan doe je toch gewoon alsof?’

Over de wenselijke (karakter)eigenschappen van bespelers van de dwarsfluit is elders al op een serieuze manier geschreven.

Vraag: Wat is erger dan het vertellen van grappen over de dwarsfluit?

Antwoord:
Eh…. Is dat lachen over een dwarsfluitgrap?

Disclaimer

De grappen en humor in dit artikel zijn geheel onschuldig bedoeld. De auteur van dit artikel heeft de meeste van bovenstaande grappen al verschillende keren gehoord: ze speelt zelf graag dwarsfluit.

Wil je ook eens humor over een ander muziekinstrument lezen? Kijk dan eens in de artikelen over humor en de saxofoon, gitaar, harp of viool of altviool.

Dossier dwarsfluit

Dit artikel maakt deel uit van het dossier dwarsfluit.