Categorieën
Gitaar

Aandachtspunten voor het spelen van barrégrepen

Met barrégrepen, en dus met barréakkoorden,  hebben zowel relatieve beginners als gevorderden op de gitaar vaak een haat-liefdeverhouding. We haten barrégrepen omdat ze zich zo lastig laten grijpen. En we houden van ze, omdat ze ons zoveel fantastische mogelijkheden bieden bij ons gitaarspel. Bestudeer de tips voor het leren spelen van deze bijzondere gitaargrepen.

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende paragrafen.

Stap voor stap barrégrepen leren spelen

Afbeelding van grote-barrégreep op de gitaar: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license, Author=Babak Babali. ; http://en.wikipedia.org/wiki/File:Guitar_barre_chord.jpg
Afbeelding van grote-barrégreep op de gitaar bron

In het artikel over barrégrepen voor de gitaarheb je al kennis gemaakt met het principe van kleine- en grote-barrégrepen en de manier waarop ze in de bladmuziek worden aangeduid.

Wil je grote-barréakkoorden leren spelen? Tenzij je een natuurtalent bent, gaat dat je een klassieke of andere akoestische gitaar waarschijnlijk minstens enkele maanden kosten. Wel is het mogelijk om dit leerproces te versnellen als je de aanwijzingen stap voor stap bestudeert,

Wat maakt het spelen van een barrégreep zo lastig?

Als je vervolgens vraagt wat het spelen van een barrégreep op een gitaar zo lastig maakt, luidt het antwoord meestal iets in de trant van:

  • ‘Ik kan met mijn wijsvinger niet alle snaren indrukken.’
  • ‘Ik hoor allerlei bijgeluiden’
  • ‘Ze klinken niet zo helder als andere grepen’

In alle drie de gevallen is het meestal niet de fysieke kracht die ontbreekt, maar vooral een inzicht in de techniek om deze barrégrepen goed te grijpen.

Hoe ontwikkel je kracht en vaardigheid ontwikkelen met je barrévinger?

Om barrés te spelen, heb je overigens wel enige fysieke kracht nodig. Gelukkig is dat lang niet zoveel kracht als veel beginners vrezen. Voor een groot deel is het een kwestie van goed weten hoe je de barrévinger precies plaatst en waar je extra druk op de snaren uitoefent. En vervolgens blijf je oefenen, oefenen en nog eens oefenen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt en je niet meer opziet tegen het spelen van barréakkoorden.

Bij het oefenen zijn de volgende aandachtspunten van belang:

Houd je barrévinger dicht bij de rechts ervan liggende fret

Hoe dichter je je wijsvinger vlak achter de naastgelegen fret houdt, des te minder kracht je nodig hebt om de snaren goed in te drukken. Leg deze vinger echter niet direct tegen of op de fret, maar zeer kort erachter

Rol je gestrekte wijsvinger iets naar links

omslag van Gitaarakkoordengids van Phil Capone; Veltman Uitgevers
Gitaarakkoordengids: ruim 500 geïllustreerde akkoorden voor rock, blues, soul, country, jazz en klassiek (bol.com)

Je maakt het jezelf onnodig moeilijk als je de onderkant van de wijsvinger (dus aan de kant van de handpalm) vlak op de snaren drukt. Als je de snaren aanslaat die zich onder de vouwtjes (of groeven) in de vingers bevinden, maken die snaren vaak ongewenste bijgeluiden, omdat je ze niet volledig indrukt. Ook voel je bij deze houding van je wijsvinger de snaren als het ware in je vlees snijden.

Een betere aanpak is je barrévinger iets naar links te rollen. De benige zijkant van deze wijsvinger is wat harder dan de vlezige onderkant en daarom heb je minder kracht nodig om de snaren in te drukken. Let er ook op dat de duim zoveel mogelijk recht omhoog wijst. Speel je op bovenstaande manier, dan heb je minder kracht nodig.

Interessant is de barrétechniek die gitaardocent Alfred Birney in zijn reactie op 2 februari 2015 onder dit oorspronkelijke op de website infonu gepubliceerde artikel adviseerde: “Bij het spelen van een barré over 6 snaren moet je niet met je wijsvinger drukken op de plaatsen waar je andere 3 vingers drukken. Voorbeeld: de F in de 1e positie, zo’n beetje de zwaarste barré die er is. Kantel je vinger niet, zoals hierboven staat. Dat werkt wel maar is op den duur niet goed voor je spieren. Houd je wijsvinger evenwijdig aan de fret, en er dichtbij, maar strek de vinger niet. De wijsvinger drukt dus alleen de hoge e-snaar in en de lage e- en a-snaar. Je krijgt dan een zeer licht gebogen barré. Dat is onwennig in het begin, maar zo leer ik het mijn leerlingen.

Deze aanpak lijkt, ergonomisch gezien, beslist de moeite waard om uit te proberen of die voor jou werkt. De drie gitaardocenten van wie de auteur van het voorliggende artikel les had, werkten overigens alledrie met de ‘kantelmethode’ als barrétechniek.

Schuif je wijsvinger iets omhoog of omlaag

Het verschil tussen een goed en een niet goed klinkend barréakkoord zit hem soms in het enkele millimeters (of slechts een enkele millimeter!) omhoog of omlaag schuiven van je wijsvinger. Let bij het uitproberen van wat voor jou de beste positie van de wijsvinger is ook op de positie van de duim en de pols van je linkerarm.

Let op de positie van je linkerduim

Veel gitaristen hebben de neiging hun linkerduim te hoog en te ver naar links te houden. De duim dient zich telkens ergens tussen de wijsvinger en de middelvinger aan de andere kant van de hals te bevinden, ongeveer ter hoogte van de G-of de D-snaar, dus ongeveer in het midden van de smalle kant van de hals. Op die manier heb je minder kracht nodig.

Let op de positie van je linkerpols

Een ongelukkige positie van de linkerpols heeft bij gitaristen al heel wat blessures opgeleverd. Let erop dat je de linkerhand feitelijk in het geheel niet nodig hebt om de gitaarhals vast te houden, maar slechts om de snaren in de juiste vakjes in te drukken. Je mag dus nooit met je handpalm de hals ondersteunen. Alléén je vingers en je duim mogen contact met de gitaarhals hebben. Lees nog eens na hoe je de gitaar precies vasthoudt en wat de beste positie van de linkerhand is.

Als je de aanwijzingen in dit artikel en en in die van de bovenstaande links uitvoert, merk je dat je pols nu lager ‘hangt’ dan de hals van je gitaar en goed ontspannen is. Hoe rechter je de linkerpols houdt, des te langer het duurt voordat je pols en hand moe worden van het gitaar spelen. Ook wordt de kans op ontwikkeling van het carpaaltunnelsyndroom dan een heel stuk kleiner.

Krijg je kramp of een vermoeid gevoel in je pols? Loop dan nog eens alle aandachtspunten voor een goede zithouding en de houding van je linkerhand na. Net als bij alle andere gitaargrepen, dien je ook bij barrégrepen je linkerpols ontspannen te houden.

Het leren spelen van barréakkoorden blijft weliswaar een uitdaging, maar met behulp van bovenstaande tips kun je je leerproces versnellen en de kans op blessures verkleinen. Wist je dat je in zeven stappen barrégrepen kunt leren grijpen?

Een eerdere versie van dit artikel werd op 11 maart 2012 door de auteur, Manon Troppo, gepubliceerd op Infonu.nl onder de titel: ‘Waar let je op bij het spelen van  barrégrepen op je gitaar?’

Dossier gitaar

Dit artikel maakt deel uit van het dossier gitaar.

Bronnen

  • The Art of Classical Guitar Playing; Charles Duncan; Summy-Birchard Inc, Miami
  • Why Do Barre Chords Hurt Wrist So Much?; kaoticnick; http://www.ihatebarrechords.com/306/why-do-barre-chords-hurt-wrist-so-much/
  • Barré akkoorden, barré grepen; Popschool Maastricht; http://www.popschoolmaastricht.nl/college_gitaar_barre.php
  • Afbeelding van grote-barrégreep op de gitaar: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license, Author=Babak Babali.; http://en.wikipedia.org/wiki/File:Guitar_barre_chord.jpg