Over: evendit.nl en disclaimer
Auteursrecht * Privacy en cookies
Door het gebruik van deze site ga je akkoord met cookies

Barrégrepen in zeven stappen onder de knie

 
Voor het laatst aangepast op 30 oktober 2016;
 Gitaar  
apr 222016
 

Wil je barrégrepen goed en snel leren grijpen? Dan heb je niet alleen oefening, maar vooral ook geduld nodig. Veel beginnend gitaristen op de klassieke of folkgitaar hebben er enkele maanden of langer voor nodig. Het heeft weinig zin om alsmaar te zuchten dat je barréakkoorden nog steeds niet helder klinken of dat sommige gitaarsnaren bij het spelen van barrés af en toe rammelen. Als je het probleem stap voor stap te lijf gaat, boek je snel meetbare (en hoorbare) resultaten.

Het succes van het grijpen van barréakkoorden valt of staat met het innemen en volhouden van een goede basishouding en een goede houding voor de linkerhand.

Als je de informatie in die artikelen op je netvlies hebt staan, is het tijd om de volgende stapsgewijze aanpak te volgen.

Druk met je wijsvinger alle zes de snaren in

Leg de wijsvinger van je linkerhand op de eerste positie en druk alle zes de snaren in. Sla alle zes de snaren aan.

Bij deze stap leer je een positie van je wijsvinger te vinden, waarbij alle snaren helder klinken. Je hebt dan nog niet het probleem dat de andere vingers van het barréakkoord de greep compliceren.

Zet een grote-barréakkoord op

Afbeelding van F-akkoord in grote-barréligging; publiek domein; auteur: sluffs; http://en.wikipedia.org/wiki/File:F_major_chord_for_guitar_(barred).png

F-akkoord in grote-barréligging voor de gitaar

Nu je eenmaal erin geslaagd bent, alleen met je wijsvinger zes snaren tegelijkertijd in te drukken, ga je proberen ook enkele andere vingers van een barréakkoord erbij te plaatsen.

Ga bijvoorbeeld aan de slag met een veelgebruikt akkoord: een F-akkoord in grote barréligging. Leg hierbij je wijsvinger over alle snaren van de eerste positie, zet je middelvinger op de A (op de G-snaar), je ringvinger op de C (op de A-snaar) en je pink op de F (op de D-snaar).

Neem de tijd om je vingers precies op de juiste plaats te krijgen. Blijf oefenen totdat alle snaren helder klinken als je ze aanslaat.

Verschuif de greep naar een volgende positie

Als je de vorige stap beheerst, ga je proberen het akkoord ‘op te schuiven’. Het beheersen van een aantal ‘opschuifakkoorden’ vergroot je spelmogelijkheden. Nu concentreren we ons zuiver op de techniek van het opschuiven zelf.

Zet weer een F-akkoord op met een grote barré. Als je dit akkoord in zijn geheel twee vakjes opschuift, klinkt er een G-akkoord en als je opnieuw twee vakjes opschuift een A-akkoord. Oefen deze greep van een hoge positie naar een lage positie en weer terug.

Ga vlot van een barréakkoord naar een open akkoord

Afbeelding van grote-barrégreep op de gitaar: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license, Author=Babak Babali. ; http://en.wikipedia.org/wiki/File:Guitar_barre_chord.jpg

Afbeelding van grote-barrégreep op de gitaar bron

Deze stap vereist waarschijnlijk wat meer oefening dan de vorige stappen, maar je hebt de belangrijkste struikelblokken nu al wel achter de rug. Deze stap is makkelijker te nemen als je goed ontspannen bent.

Ga vrij snel van een open akkoord naar een barréakkoord

Oefen op het gemakkelijk grijpen van een barréakkoord vanuit een open akkoord. Als dit lukt, heb je al weer een belangrijke mijlpaal bereikt.

Wissel snel en gemakkelijk tussen open akkoorden en barréakkoorden

Het is de bedoeling dat je in instrumentale stukken en in songs eenvoudig van een open akkoord naar een barréakkoord kunt gaan en omgekeerd.

Als je ook deze mijlpaal hebt gehaald: gefeliciteerd! Je beheerst nu de basis van het spelen van barréakkoorden.

Een eerdere versie van dit artikel werd op 12 maart 2012 door de auteur, Manon Troppo, gepubliceerd op Infonu.nl onder de titel: ‘Zo leer je in zes stappen barrégrepen op de gitaar spelen’.

Dossier gitaar

Dit artikel maakt deel uit van het dossier gitaar.

Bronnen

  • The Art of Classical Guitar Playing; Charles Duncan; Summy-Birchard Inc, Miami
  • Gitarrenakkorde: Harmoniefunktion und Grifftechnik; Bernd Stahl; Schott
  • How long does it take to learn barre chords?; kaoticnick; http://www.ihatebarrechords.com/300/how-long-does-it-take-to-learn-barre-chords/
  • Afbeelding van grote-barrégreep op de gitaar: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license, Author=Babak Babali. ; http://en.wikipedia.org/wiki/File:Guitar_barre_chord.jpg
  • Afbeelding van F-akkoord in grote-barréligging; publiek domein; auteur: sluffs; http://en.wikipedia.org/wiki/File:F_major_chord_for_guitar_(barred).png