Comfortabel spelen op de gitaar begint met een goede zithouding. Pas als je op de juiste manier zit, kun je je armen en vingers in je juiste positie brengen. De vier klassieke steunpunten van de gitaar helpen je zowel om zonder spierpijn en andere ongemakken te spelen, maar ook om snellere vorderingen te boeken. Hoe hoor je precies te zitten bij het spelen op de gitaar?
Dit artikel is opgebouwd uit de volgende paragrafen.
- Wat is het voordeel van een verantwoorde zithouding als je gitaar speelt?
- Wat zijn de klassieke vier steunpunten van de gitaar?
- Stap voor stap naar de juiste zithouding
- Laat onnodige spanning los
Wat is het voordeel van een verantwoorde zithouding als je gitaar speelt?
Bij een ergonomisch verantwoorde houding ligt de gitaar stabiel, speel je comfortabel en zijn alle spieren die voor het spelen niet nodig zijn goed ontspannen en hebben de spieren die je wel nodig hebt, de juiste mate van spanning: niet te veel, maar ook niet te weinig.
Wat zijn de klassieke vier steunpunten van de gitaar?

Zit je het prettigst met je gitaar op je over elkaar geslagen benen? Helaas kan die asymmetrische lichaamshouding je op den duur problemen opleveren. Bedenk dat een verkeerde zithouding leidt tot een verkeerde stand van je handen en die kunnen zelf weer je vorderingen op gitaargebied kan belemmeren.
Bij een ergonomische speelhouding voor de gitaar is sprake van veel symmetrie. Je houdt namelijk de linker en de rechter pols, elleboog en knie op bijna dezelfde manier gebogen. Bij deze lichaamshouding maak je gebruik van de zogenaamde klassieke vier steunpunten van de gitaar.
- bovenkant van de linkerdij
- binnenkant van de rechterdij
- borstkas
- rechteronderarm
Stap voor stap naar de juiste zithouding
Zo bouw je een correcte zithouding op:
- Neem een stoel met rechte zitting zonder armleuningen of een krukje
- Ga voorop de stoel of het krukje zitten
- laat je linkervoet op een in hoogte verstelbare voetsteun rusten
- laat de taille (of bocht) van de klankkast bovenop je linkerbovenbeen rusten
- zet je rechterbeen rechts opzij om ruimte te geven aan de onderkant van de klankkast van je gitaar.

Bij deze lichaamshouding vormen je benen een actieve en stabiele steun voor de gitaar. Je linkerbeen wijst recht naar voren met de knie iets omhoog. Je balanceert je rechterbeen op de bal van je voet.
Nu let je erop dat de bovenste ronding van de gitaar lichtjes tegen je borstkas rust. De gitaar is dus een tikkeltje naar achteren gekanteld. Zo blijft de rest van het achterblad vrij om tijdens het spelen maximaal te trillen en daardoor de klank van je gitaar niet onnodig te belemmeren.
Laat de elleboog van de rechterarm rusten op het voorste deel van het zijblad van de gitaar. Zo kan je onderarm voldoende vrij bewegen ten opzichte van het bovenblad.
Voor het steunen van de gitaar heeft de linkerarm geen enkele functie.
Laat onnodige spanning los
Als je in de hierboven beschreven houding zit, ga je bij jezelf na of je ergens spanning voelt. Als je schouders of bovenrug gespannen zijn, denk er dan bewust aan dat je je schouders recht omlaag laat hangen. Dit voorkomt spierpijn als je wat langer achter elkaar muziek wilt maken. Span uitsluitend de spieren die je voor het gitaar spelen nodig hebt en ontspan de rest.
Deze economische en ergonomisch verantwoorde aanpak staat aan de basis van de kunst van het gitaarspel.
De volgende stap
Als je bovenstaande handhouding voor de gitaar beheerst, is het tijd om te gaan werken aan respectievelijk de basishouding voor de linkerhand en voor de rechterhand.
Een eerdere versie van dit artikel werd op 24 januari 2012 door de auteur, Manon Troppo, gepubliceerd op Infonu.nl onder de titel: ‘De gitaar: tips voor een ergonomische zithouding’.
Dossier gitaar
Dit artikel maakt deel uit van het dossier gitaar.
Bronnen
- Gitaarstarter 1: elementaire gitaarmethode; Cees Hartog; Alsbach Educa; Naarden
- The Art of Classical Guitar Playing; Charles Duncan; Summy-Birchard Inc, Miami, 1980
- Ik speel gitaar! Complete uitgave; Aaike Jordans; De Haske