Over: evendit.nl en disclaimer
Auteursrecht * Privacy en cookies
Door het gebruik van deze site ga je akkoord met cookies
mrt 222013
 

In de MOOC-cursus Songwriting van Pat Pattison komt een aantal populaire songs aan de orde. Hij is verbonden aan het beroemde Berklee College of Music en geeft cursussen op het gebied van poëzie, songwriting en creatief schrijven.

Pat Pattison is auteur van de boeken:

  • The Essential Guide to Rhyming
  • The Essential Guide to Lyric Form and Structure
  • Writing Better Lyrics
  • Songwriting without Boundaries: A Lyricist’s Guide to Finding Your Voice

Deze en andere boeken van Pat Pattison kun je bijvoorbeeld bestellen bij bol.com of amazon.

In de MOOC-cursus Songwriting, die wordt aangeboden via coursera.org, worden liederen besproken die worden gezongen door Paul Simon, The Beatles, Frank Sinatra, Joni Mitchell, Janis Jan en nog veel meer. Aan de hand van deze liederen leer je wat er komt kijken bij het zelf schrijven van een lied.

Afbeelding van zingende coyote

Wat is er mooier dan het zingen van je eigen lied?

In deze online cursus die zes weken duurt, worden onder 21 populaire liederen besproken. Zowel de cursus als de songs zijn in het Engels. Deze liedjes zijn door de redactie van Evendit voorzien van wat summiere achtergrondinformatie. Voor degenen die de muziek niet op cd of mp3 hebben staan, zijn links naar youtube clips vermeld.

Paul Simon

Still Crazy After All These Years

Still Crazy After All These Years is geschreven en uitgevoerd door Paul Simon. Deze in 1975 uitgekomen titelsong van het album Still Crazy After All These Years mag tegenwoordig tot de klassiekers worden gerekend.

Op de youtube clip zie je een gedeelte van de spectaculaire Paul Simon Special van 1977 die werd uitgezonden op televisie. Voor dit lied kreeg hij in 1975 de prijs voor de Best Pop Vocal Performance en de prijs voor het Album of the Year.

Met dit lied stond hij jarenlang in de internationale hitlijsten. Meer informatie over deze beroemde singer-songwriter vind je bijvoorbeeld op Paul Simon (artiest).

50 Ways to Leave Your Lover

50 Ways to Leave Your Lover is geschreven en uitgevoerd door Paul Simon. Hij schreef dit lied na zijn echtscheiding van zijn eerste vrouw Peggy Harper.

De song bevat het geestige advies van een geliefde aan een echtgenoot over manieren om een relatie te beëindigen.

De drumsolo’s van de legendarische Steve Gadd vormen de ‘hook’ voor dit lied. Zie ook de Engelstalige informatie op wikipedia.

Train in the Distance

Train in the Distance is gecomponeerd en uitgevoerd door Paul Simon. De tekst van dit lied vind je op de site van deze singer-songwriter.

Gary Burr

Can’t Be Really Gone

Can’t Be Really Gone is geschreven door Gary Burr en uitgevoerd door countryzanger Tim McGraw. Deze videoclip op youtube bevat de oorspronkelijke versie en is voorzien van een ondertiteling met de lyrics.

Dit lied uit 1995 is een ballade waarin de verteller zichzelf voorhoudt dat zijn geliefde niet echt weg kan zijn. Zie ook wikipedia.

In Front of the Alamo

In Front of the Alamo geschreven door Gary Burr en gezongen door Hal Ketchum. De single kwam uit in 2007.

Een vrouw gooit haar trouwring voor de toeristische trekpleister de Alamo, voorheen het centrum van de Texaanse Onafhankelijkheidsbeweging waar ze ooit haar man had ontmoet.

Ze had behoefte aan vertrouwen en waarheid, en omdat de man haar die niet kon bieden, om te besluiten dat ze zonder hem verder wilde gaan.

John Lennon en Paul McCartney

Eleanor Rigby

Eleanor Rigby is geschreven door John Lennon en Paul McCartney en uitgevoerd door The Beatles.

Dit in 1966 uitgekomen lied over eenzaamheid (‘Ah, look at all the lonely people’) was zowel in muzikaal als in lyrisch opzicht revolutionair. Zie verder bijvoorbeeld in de Engelstalige wikipedia.

For No One

For No One  is geschreven door John Lennon en Paul McCartney, en is uitgevoerd door The Beatles.

Dit lied uit 1996 isvoor het eerst uitgevoerd op het zevende album van de Beatles, te weten Revolver. Het is een soort barokke popsong over het einde van een relatie.

Over dit lied zei John Lennon: ‘Een van mijn favorieten van hem [Paul McCartney] – een mooi stukje werk.’

Kijk ook eens in het wikipedia-artikel over dit lied.

Don Henley

The End of the Innocence

The End of the Innocence is volgens de informatie in de cursus Songwriting geschreven en uitgevoerd door Don Henley. Volgens wikipedia is de muziek van dit lied uit 1989 geschreven door Bruce Hornsby, terwijl Don Henley de tekst voor zijn rekening nam.

Het lied heeft de vorm van een persoonlijke herinnering aan een dierbare vriend en wekt nostalgische gevoelens op over de verloren onschuld van de kinderjaren en de tijd van vroeger. Aan deze song zitten ook politieke aspecten.

Buck Ram

The Great Pretender

The Great Pretender is geschreven door Buck Ram en uitgevoerd door The Platters. Buck Ram was songwriter en de manager van de rythm-and-bluesband The Platters. Zijn lied werd uitgebracht in 1955 en haalde het jaar daarop de hitlijsten.

Later werd het lied door veel grote zangers uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Dolly Parton of Roy Orbison, maar ook bijvoorbeeld Pat Boone of Gene Summers, Gene Pitney, en niet te vergeten, Freddie Mercury. Meer Engelstalige informatie vind je op wikipedia.

Warren Zevon

Hasten Down the Wind

Hasten Down the Wind geschreven en uitgevoerd door Warren Zevon. Bij dit youtubefilmpje vind je ook de lyrics.

Het lied, dat gaat over het einde van een relatie tussen een man en een vrouw, is voor het eerst uitgebracht in 1976 in zijn debuutalbum. Later is het lied vaak gezongen door Linda Rondstadt. Op wikipedia wordt summier aandacht aan deze song gegeven.

Warron Zevon (1947-2003) was een Amerikaanse rock singer-songwriter en musicus die bekend stond om zijn zwarte en enigszins bizarre gevoel voor humor in zijn songteksten. Hij overleed aan kanker veroorzaakt door asbest.

Ric Ocasek

Heartbeat City

Heartbeat City is geschreven door Ric Ocasek en uitgevoerd door de Amerikaanse rockband The Cars. Meer (overigens beknopte) informatie vind je op wikipedia.

Why Can’t I Have You?

Why Can’t I Have You? is geschreven door Ric Ocasek en uitgevoerd door The Cars. Deze song maakt deel uit van hun meest succesvolle album Heartbeat City uit 1984.

Tim Hardin

How Can We Hang On to a Dream

How Can We Hang On to a Dream is geschreven en uitgevoerd door Tim Hardin (1941-1980).

Hij was een Amerikaans folkmuzikant en componist die een aantal songs schreef die de Amerikaanse top 40 haalden. Denk bijvoorbeeld aan If I Were a Carpenter, gezongen door onder meer Bobby Darin, Joan Baez, Johnny Cash, The Four Tops, en Robert Plant. Of aan zijn lied Reason to Believe dat onder meer door Rod Stewart is vertolkt.

Tim Hardin worstelde vele jaren met een heroïneverslaving en overleed aan een overdosis.

Mike Reid en Allen Shamblin

I Can’t Make You Love Me

I Can’t Make You Love Me is een ballade geschreven door Mike Reid en Allen Shamblin, allebei country music songwriters en uitgevoerd door Bonnie Raitt.
Meer informatie over deze ballade vind je op wikipedia

Ervin Drake

It Was a Very Good Year

It Was a Very Good Year is gecomponeerd door Ervin Drake, oorspronkelijk voor Bob Shane van het Kingston Trio.
Het lied dankt zijn bekendheid aan de uitvoering door Frank Sinatra. Maar ook anderen zongen het lied, bijvoorbeeld The Turtles, Wes Montgomery, Gábor Szabó, Lou Rawls, Robbie Williams, Paul Young en Ray Charles.

Op het videofilmpje vind je ook de tekst van het lied. De ik-figuur denkt terug aan zijn romances met de types meisjes met wie hij in de loop van zijn leven een relatie heeft gehad. Op zijn 17e waren dat de ‘small-town girls on the village green’, op zijn 21e de ‘city girls who lived up the stair’ en op zijn 35e de ‘blue-blooded girls of independent means’.

Hij bestempelt elk jaar als ‘een very good year’, zoals je een heel goed wijnjaar zou kunnen aanduiden. Lees meer achtergrond op wikipedia.

Joni Mitchell

Judgement of the Moon and Stars

Judgement of the Moon and Stars (Ludwig’s Tune). Dit door Beethoven geïnspireerde lied is geschreven en uitgevoerd door Joni Mitchell.

Gillian Welch

One More Dollar

One More Dollar is geschreven en gezongen door Gillian Welch. Zij is een Amerikaanse singer-songwriter en treedt op met gitarist David Rawlings. Hun muziek bevat elementen van de muziek van de Appalachen, bluegrass en americana.

Het is het lied van iemand die als jongeman het huis verliet om als werk fruit te plukken en die nu probeert aan de laatste dollar te komen die hij nodig heeft om weer naar huis te kunnen gaan, omdat hij ‘those hills with the windy pines’ zo sterk mist.
Hij probeert het met werken, met gokken en zelfs met bedelen. Het lied eindigt met ‘Boys, I am going home!’

Janis Jan

Some People’s Lives

Some People’s Lives. Dit lied is geschreven door Janis Ian en Kye Fleming en gezongen door Janis Ian, maar ook door bijvoorbeeld Bette Midler.

Het is een lied over de liefde, waarbij het refrein telkens iets wordt gevarieerd

Didn’t/doesn’t anybody tell them?
Didn’t anybody see? / that’s not how it used to be
Didn’t/doesn’t anybody love them?
Like you love me?
met als uitsmijter ‘Cause that’s all they need.’

De complete lyrics vind je op de eigen site van Janis Jan.

Matraca Berg en Gary Harrison

Strawberry Wine

Strawberry Wine is geschreven door Matraca Berg en Gary Harrison en uitgevoerd door Deana Carter. Dit youtubefilmpje is voorzien van de tekst van deze song.
Meer achtergrond over dit lied vind je op wikipedia.

James Taylor

Sweet Baby James

Sweet Baby James geschreven en uitgevoerd door James Taylor. Het lied houdt het midden tussen een cowboysong en een wiegelied.
Deze Amerikaanse singer-songwriter bedacht het toen hij door de de staat Carolina reed op weg naar zijn pas geboren neefje. Meer achtergrondinformatie vind je op wikipedia.

Irving Berlin

What’ll I do?

What’ll I do? is geschreven door Irving Berlin (in 1923) en uitgevoerd door Linda Ronstadt en nog veel meer artiesten zoals Pat Boone, Nat King Cole, Perry Como, Art Garfunkel, Judy Garland, Anne Murray en Frank Sinatra.

De ik-figuur vraagt zich af wat hem of haar te doen staat nu er een eind is gekomen aan een heerlijke romance en ‘You must go your way,
And I must go mine.’

En telkens aan het begin en of aan het eind van het couplet, komt weer de terugkerende vraag: ‘What ‘ll I do?’

Meer achtergrondinformatie over dit lied uit 1981 vind je op wikipedia.

Boeken over songwriting

Wil je meer weten over de techniek van het zelf schrijven van liedjes? Bij bol.com kun je een aantal boeken over songwriting bestellen.