Categorieën
Musiceren algemeen

Hoe belangrijk is het om notenschrift te leren lezen?

Als je noten kunt lezen, heb je volop keus bij het vinden van de muziek naar je smaak. Verreweg de meeste klassieke en populaire bladmuziek is gemakkelijk verkrijgbaar in (het standaard)notenschrift.

Veel klassieke bladmuziek kun je in de bekende muzieknotatie zelfs gratis op het internet vinden.

Dit geldt deels ook voor populaire bladmuziek. In het laatste geval zie je dan vaak een notatie van een melodiepartij in standaardnotenschrift voorzien van symbolen voor begeleidingsakkoorden (een dergelijke notatie noemen we vaak ‘lead sheets’ of ‘fake music’. Denk in dit verband bijvoorbeeld aan de enorme muziekcollectie die je tot 2014 legaal kon vinden op wikifonia.org. Helaas slaagde de site er niet in de copyrightlicentie te verlengen. Sindsdien verwijst de site naar musescore.com als een andere legale bron om bladmuziek te vinden

Is noten leren lezen moeilijk?

Omslag van 'Tipboek muziek op papier' van Hugo Pinksterboer en Bart Noorman. Met dit boek kun je op eenvoudige en aantrekkelijke wijze noten leren lezen en je de basis van de muziektheorie eigen maken
Tipboek muziek op papier: basistheorie (bol.com)

In het algemeen kijken muziekleerlingen in het begin wat onwennig naar de bolletjes en de vlaggetjes van het notenschrift. Het principe van het leren lezen van bladmuziek is echter heel wat makkelijker dan veel mensen vrezen. Dat wil zeggen, als je stap voor stap de noten en de ritmes en dergelijke leert herkennen. Er bestaan tegenwoordig heel handige programmaatjes waarmee je het notenschrift kunt leren lezen.

Hoe leer je noten lezen?

Vlot muziek van blad lezen is vooral een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Meestal leer je, bijna ongemerkt, van blad lezen terwijl je de eerste liedjes op je muziekinstrument instudeert. Veel moderne muziekmethodes maken gebruik van een bijbehorende begeleidingscd. Als je de bladmuziek meespeelt met de cd, hoor je direct of je goed zit of niet. En je hoort ook hoe het in te studeren stuk zou kunnen klinken. Lesmethodes met cd zijn ideaal om thuis de muziekstukken in te studeren.

Heb je vroeger al een beetje blokfluit gespeeld of in een koor gezongen? Dan heb je dus geregeld bladmuziek voor je neus gehad, ook al denk je ‘alles’ te zijn vergeten. Van die vroegere muzikale ervaring heb je natuurlijk wel gemak als je een (ander) muziekinstrument wilt leren spelen. In het begin maak je dan snellere vorderingen dan mensen die nog nooit iets met muziek hebben gedaan.

Er zijn verschillende manieren om gemakkelijk het notenschrift te leren lezen.

Wat als je dyslexie hebt of slechtziend of blind bent?

afbeelding van een kwartetspel over alles wat met het notenschrift te maken heeft.
Notenkwartetspel om speels het muziekschrift te leren (notenbalken, muzieknoten en muziekbegrippen) (bol.com).

Mensen die woordblind zijn, hebben vaak ook moeite met het lezen van notenschrift. Dit hoeft geen bezwaar te zijn voor het leren spelen van een muziekinstrument. Voor slechtziende of blinde mensen bestaat er bladmuziek in braille, maar aangezien je met twee handen niet tegelijkertijd braille kunt lezen en een muziekinstrument bespelen, is niet iedereen daar even enthousiast daarover: je moet dan immers eerst de bladmuziek uit je hoofd leren om die vervolgens op je muziekinstrument te kunnen spelen?

Veel muziek kun je instuderen door met een speciale cd mee te spelen. Als je ernstige last hebt van dyslexie of als je slechtziend of blind bent, heb je wel een muziekdocent nodig die bereid is jou op het gehoor te leren spelen. Vaak mag je dan een mp3-recorder meenemen om je les op te nemen.

Wist je trouwens dat veel mensen die gewend zijn van blad te spelen op een gegeven moment willen leren om op hun gehoor te kunnen spelen? Ze vinden vaak dat ze zich op die manier vrijer op hun muziekinstrument kunnen uitdrukken.

Alternatieve vormen van notenschrift

Er bestaan ook wat alternatieve vormen van notenschrift, zoals klavarskribo voor de piano en tabulatuurschrift (‘tabs’) voor de gitaar. Bij deze muziekschriften wordt geprobeerd een relatie te leggen tussen de muzieknotatie en de plaats op het instrument waar een bepaalde noot zich bevindt.

Klavarskribo

Klavarskribo is een muziekschrift dat oorspronkelijk ontworpen is voor de piano. De term ‘klavarskribo’ is Esperanto voor ‘klavierschrift’. Deze alternatieve vorm van muzieknotatie is niet alleen verkrijgbaar voor de piano, maar bijvoorbeeld ook voor keyboard, orgel of accordeon.

Bedenk dat je in de meeste muziekwinkels geen muziek in klavarskribo kunt vinden, maar uitsluitend het ‘gewone’ notenschrift. Meer over klavarskribo lees je bijvoorbeeld op Wikipedia en op de sites van de Klavarvereniging Nederland en van de stichting Klavarskribo. Op die sites vind je onder andere informatie over de beschikbare muziek in deze alternatieve notatie.

Alternatief notenschrift: tabulatuurschrift (’tabs’)

Het spelen van tabs is tegenwoordig betrekkelijk populair onder gitaristen. Zo populair zelfs, dat in veel muziekboeken voor gitaar onder de standaardnotatie het tabulatuurschrift wordt vermeld. De laatste tijd is een dergelijke ‘dubbele’ notatie niet alleen te vinden in boeken voor popgitaar, maar soms zelfs in beginnersboeken voor de klassieke gitaar. Dergelijke muziek in ’tabs’ is normaal verkrijgbaar in de meeste muziekzaken.

Overigens, niet iedereen is het erover eens dat deze alternatieve soorten notenschrift gemakkelijker zijn aan te leren dan de standaardmuzieknotatie. Het leren spelen vanaf ‘gewone’ bladmuziek is namelijk ook betrekkelijk eenvoudig en in tegenstelling tot de alternatieve muziekschriften, kun je in dit gewone notenschrift doorgaans heel gemakkelijk in de muziekwinkel of op het internet de muziek van je keus vinden.

Natuurlijk kun je ook prachtige muziek leren maken door uitsluitend te luisteren naar wat andere instrumentalisten je in het echt of op een opname op cd of mp3 voorspelen, maar houd er in dat geval rekening mee, dat het aanleren van een stuk muziek je meer aanzienlijk meer tijd kost dan wanneer je dit aan de hand van bladmuziek zou doen.

Als je zelf van blad speelt, ontwikkel je bovendien eerder op natuurlijke wijze een eigen interpretatie van bepaalde muziek dan als je iemand naspeelt. Ook daarom is het noten leren lezen belangrijk.

Schriftelijke en online muziekcursussen en zelfstudieboeken

Als je niet in de gelegenheid bent naar een muziekschool te gaan of les te nemen van een muziekdocent, kun je overwegen een schriftelijke of onlinecursus van een van de bekende instituten voor afstandsonderwijs te volgen of een zelfstudieboek te gebruiken om een muziekinstrument te leren. Vrijwel altijd leer je tegelijkertijd met de beginselen op je instrument ook de beginselen van het leren lezen van notenschrift. Kijk eens in het overzicht met de verschillende mogelijkheden voor het leren spelen van bijvoorbeeld piano, keyboard, gitaar of saxofoon.

Dossier Muziek algemeen

Dit artikel maakt deel uit van het dossier muziek algemeen.