Categorieën
Musiceren algemeen

Live muziek voor je trouwdag?

Heb je trouwplannen? Dan hoop je natuurlijk op een onvergetelijk mooie huwelijksdag. Je keuze voor muziek op je trouwdag is minstens zo belangrijk als die van je trouwjapon, je bruidsboeket, je bruidstaart, je huwelijksdiner of de trouwlocatie. Sterker nog, je muziekkeus bepaalt voor een groot deel de sfeer op je dag van je huwelijk. En nog jaren later roept het luisteren naar bepaalde muziek nog fijne en bijzondere herinneringen aan jullie trouwdag op. Dat wil zeggen, als de muziek die op die dag wordt gespeeld, past bij de smaak van jou en je huwelijkspartner en die van je bruiloftsgasten. Een belangrijke vraag bij de keuze van de muziek is of je tijdens de ceremonie, de receptie, het huwelijksdiner en/of het huwelijksfeest is of levende muziek wilt horen of door een dj gedraaide muziek. Lees de tips om te komen tot een weloverwogen keus.

Dit artikel bestaat uit de volgende paragrafen.

Danst dit gelukkige bruidspaar op live muziek?
Een onvergetelijke trouwdag begint met een goede voorbereiding

Kiezen tussen voordelige of prachtige muziek op de dag van je trouwen?

Meestal is het een stuk goedkoper om een dj in te huren dan een bandje of muziekgezelschap, maar het is de vraag of je net zo gelukkig bent met de muziek van een dj als met die van een groepje muzikanten dat live voor jou en je huwelijkspartner en voor je gasten speelt.

Toch kunnen de kosten voor live muziek in de praktijk meevallen. Het maakt natuurlijk heel wat verschil of je bijvoorbeeld alleen een pianist of een harpist inhuurt, een muziekduo of een wat groter muziekgezelschap! Ook lopen de prijzen voor levende muziek van de ene aanbieder tot de andere flink uit. Bedenk dat ook het inhuren van een professionele disk jockey met een goede geluidsinstallatie weliswaar goedkoper is dan het inhuren van een band, maar toch een kostbare aangelegenheid blijft

Het unieke van live music op je bruiloft

Levende muziek tijdens je trouwdag biedt je een belevenis om nooit te vergeten. Als je musici in het echt ziet en hoort spelen, maakt dat doorgaans een sterkere en blijvende indruk op jullie, als pas getrouwd stel, en op jullie gasten, dan de simpele weergave van eerder opgenomen muziek aangevuld met een al dan niet geïnspireerd praatje van de dj.

Bij een keus voor levende muziek speelt natuurlijk wel de kwaliteit en de keuze van de muziekstukken of soort muziek en de persoonlijkheid van de musici een belangrijke rol.

Vaak kun je op de site van huwelijksbands al een indruk krijgen van de gespeelde muziek. Of je kunt er een cd met fragmenten van en/of enige complete stukken uit het huwelijksrepertoire bestellen of downloaden. Dan heb je alvast een beeld van de kwaliteit die je kunt verwachten.

Het mooiste is het als je houdt van de eigen, oorspronkelijke muziek van de aanbieder van live huwelijksmuziek. Als een huwelijksbandje vooral de muziek van andere, doorgaans beroemdere, groepen naspeelt, valt dat natuurlijk niet goed te vergelijken met de oorspronkelijke muziek.

Aan de andere kant hebben de door de aanbieder van live huwelijksmuziek gespeelde stukken, ongeacht of het nu om een pianist, harpist, gitarist, duo of groep gaat, allemaal een unieke en herkenbare uitstraling waardoor de verschillende te spelen muziekstukken beter op elkaar aansluiten.

Een belangrijke vraag is nog of de aanbieder van live muziek goed in staat is jouw favoriete muziek te spelen. Als het muzikaal klikt tussen jou en je partner enerzijds en de solist of de muziekband anderzijds, geeft de muziek een bijzonder cachet aan je huwelijksdag.

Live muziek heeft nog een groot voordeel: het is heel eenvoudig voor een professionele muziekband om een stuk wat langzamer of juist wat sneller te spelen, of met wat variaties te verlengen of verkorten als de ceremonie iets anders loopt dan gepland.
Bedenk dat een dj niet veel meer kan doen dan een fragment herhalen of zijn toevlucht te zoeken tot een fade in of een fade out. Een professionele muziekband daarentegen kan creatief omgaan met verrassingen zoals een bruid die plotseling de kerk uit rent, omdat ze heeft vergeten om haar bruidsboeket mee naar binnen te nemen.

De voordelen van een professionele dj tijdens je trouwdag

Het inhuren van een dj heeft een aantal voordelen. Een professionele dj is door zijn inleiding en keuze van te draaien muziek in staat een unieke luisterervaring op te roepen. Bovendien kan een dj gemakkelijk jouw voorkeursmuziek draaien van beroemde zangers of orkesten draaien. Zijn repertoire is bijna onuitputtelijk.

Als je kiest voor een dj, is het ook van groot belang te weten hoe het zit met de geluidsinstallatie en met de belichting. Een matige of zelfs slechte geluidsinstallatie kan voor veel ergernis zorgen. Ook de wijze van presentatie van een dj op je huwelijk moet bij jou, je huwelijkspartner en ook je bruiloftsgasten passen. Het is dan ook van groot belang om van tevoren kennis te maken voordat je definitief besluit om een bepaalde dj in te huren.

Hoe je het ook bekijkt, een trouwdag is nu eenmaal een kostbare aangelegenheid. Of het nu gaat om je trouwjapon of trouwkostuum, om de kleding van je bruidsmeisjes, de foto- en/of videorapportage, je bruidstaart, je bruidsboeket en andere bloemen op je feest, al deze zaken lopen flink in de papieren.

Dat geldt natuurlijk ook voor muziek op de bruiloft. Zie de kosten van de muziek daarom in perspectief. Kijk naar het belang van de muziek op die unieke dag in je leven in vergelijking met de andere kosten van je trouwdag en weeg af of het voor jou de moeite waard is om op een of meer van die kosten te beknibbelen. Soms is prachtige en levende muziek relatief voordelig als je kijkt naar de andere kosten van je bruiloft. Het is allemaal een kwestie van perspectief en wat voor jou en je huwelijkspartner belangrijk is.

Het te spelen muziekrepertoire op je bruiloft

Zowel een solist, een duo of muziekband heeft een repertoire waaruit je kunt kiezen. Dat geldt ook voor een dj, al heeft de laatste vermoedelijk een wat ruimere keus dan de eerste; het is nu eenmaal gemakkelijker om een nieuwe cd aan de collectie toe te voegen dan om een arrangement te vinden of te maken van nog onbekende muziek en dat ook nog eens in te studeren.

Alle musici zullen de bekende huwelijksmuziek in hun repertoire hebben, maar bedenk dat deze muziek nu eenmaal anders klinkt wanneer deze wordt uitgevoerd door een klassiek muziekensemble of door een popgroep. Of een bepaalde ‘sound’ bij je past, is iets wat je het beste van tevoren kunt onderzoeken, om teleurstellingen te voorkomen.

Naast de bekende huwelijksnummers hebben de meeste aanbieders van levende muziek een bepaalde specialisatie. Sommige aanbieders beperken zich tot klassieke of barokmuziek, andere bieden vooral jazz of pop of misschien wel renaissance- of wereldmuziek. De muziekspecialisatie kan doorslaggevend zijn bij je keus voor een bepaalde aanbieder van live muziek.

Een dj beschikt doorgaans over een zeer uitgebreide collectie huwelijksmuziek. Als je bijzondere muziekvoorkeuren hebt, bijvoorbeeld muziek uit de jaren zestig, is het wel van belang om na te gaan of hij die muziek in zijn collectie heeft en of hij er enige affiniteit mee heeft. Gasten merken het als een dj muziek draait waarvan hij zelf niet houdt.

De geluidskwaliteit van de muziek op je trouwdag

Een goede en goed afgestelde geluidsinstallatie is essentieel om van muziek te kunnen genieten. Als de ruimte niet al te groot is, heeft een pianist of harpist of een muziekgroep vaak geen of slechts weinig versterking nodig. In middelgrote ruimten is dat vaak wel het geval, al heeft bijvoorbeeld een saxofoonensemble zelden of nooit versterking nodig. Een klassiek gitaarensemble daarentegen, heeft, ook in kleinere ruimten, bijna altijd een goede versterking nodig. Bij levende muziek is de versterking doorgaans in de prijs inbegrepen.

Op sommige trouwlocaties is een geluidsinstallatie aanwezig. Ga na of de band of de dj daarvan gebruik wensen te maken.

Muziek van een dj vereist altijd een professionele geluidsinstallatie die bovendien zeer goed op de ruimte is afgesteld.
Bij het vragen van offertes is het van belang na te gaan of er eventuele extra kosten zijn voor de geluidsinstallatie en/of het afstellen ervan.

De geluidskwaliteit van de muziek is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit en de afstelling van de geluidsapparatuur. Dit is een van de punten waarop je let bij je keuze voor levende muziek of een dj, maar in het laatste geval luistert de versterking van het geluid extra nauw.

De plussen en minnen van live muziek of een dj bij elkaar opgeteld

Je keus voor levende muziek of een dj op je bruiloft hangt van de hierboven besproken factoren af. Beide vormen van muziek hebben hun voor- en nadelen. Soms kun je de voordelen met elkaar combineren. Zo zijn er aanbieders van live muziek die hun optredens afwisselen met het draaien van cd’s.

Voor welke vorm van muziek (levende muziek, door dj gedraaide muziek of een combinatie daarvan) je ook kiest, let erop dat de muziek en het karakter van de solist of muziekgroep of de dj goed past bij de smaak van jouzelf, van je partner en die van je gasten. Op die manier draagt de muziek bij aan een onvergetelijke huwelijksdag.

Een eerdere versie van dit artikel werd op 4 juli 2012 door de auteur, Manon Troppo, gepubliceerd op Infonu.nl onder de titel: ‘Levende muziek of een dj op je trouwdag?’.

Dossier musiceren algemeen

Dit artikel maakt deel uit van het dossier musiceren.