Categorieën
Gitaar Harp Musiceren algemeen Piano

Op latere leeftijd piano, harp of gitaar leren spelen

Wil je als volwassene of senior een muziekinstrument leren spelen, dan heb je misschien meer muzikale mogelijkheden dan je op het eerste gezicht denkt. Ook al is het ideaal om op jonge leeftijd aan een instrument te beginnen, toch kun je ook als oudere beginner goede resultaten bereiken, dat wil zeggen, als je kiest voor het muziekinstrument waarvan de klank je aanspreekt en dat fysiek bij je past.

De piano, de harp en de gitaar hebben als voordeel dat ze bijzonder geschikt zijn als solo-instrumenten. Bovendien hoef je voor deze instrumenten niet per se goede longen te hebben.

Als senior piano (of keyboard) leren spelen

Afbeelding van omslag Tipboek piano en vleugel, tweede uitgebreide druk
Tipboek piano en vleugel (bol.com)

De piano behoort tot de zeer populaire muziekinstrumenten. Er is dan ook heel veel bladmuziek voor verkrijgbaar in alle denkbare stijlen van klassieke of barokmuziek tot en met jazz, popmuziek en andere lichte muziek. Al na je eerste muziekles speel je je eerste, simpele liedjes. Je hoort dus al snel resultaat!

Pianospel en lichaamsbeweging

Piano spelen is bijzonder geschikt voor senioren. In het algemeen wordt pianospel zelfs gezien als een vorm van gezonde en lichte lichaamsbeweging! Dat is zeker op latere leeftijd mooi meegenomen.

Bij het spelen op de piano maak je met de linkerkant van je lichaam en de rechterkant van je lichaam ongeveer soortgelijke, min of meer symmetrische bewegingen. Natuurlijk is het wel van belang om een goede speelhouding op de piano te ontwikkelen. Dat geldt beslist ook als je op latere leeftijd aan de piano begint.

Als pianist rekening houden met de buren

foto van lichtgewicht, compacte Roland digitale piano met 61 toetsen
handzame digitale Roland GO:PIANO (GO-61P) met 61 toetsen (bol.com)

Als je graag speelt in ‘de kleine uurtjes’, als je niet kunt slapen, kun je overwegen om een digitale piano te kopen. Die maakt namelijk geen contactgeluiden (waar je buren last van kunnen hebben). En eventueel kun je zelfs met koptelefoon leren spelen. Bedenk wel dat het geluid van  digitale piano’s, niet uit het klankbord, maar uit de luidsprekers komt.

Tegenwoordig zijn de betere digitale piano’s niet alleen aanslaggevoelig, maar maken ze ook gebruik ook hameraanslag zodat je vingers tijdens je pianospel het gevoel hebben dat je op een akoestische piano speelt. Sommige digitale piano’s hebben bovendien een aantal functies waarmee je feitelijk keyboard op je piano kunt spelen.

Tot op zeer hoge leeftijd piano blijven spelen

Bedenk dat de wereldberoemde pianist Vladimir Horowitz (1903 tot 1989) tot in 1987 pianoconcerten gaf en dat hij tot het eind van zijn lange leven opnames van zijn pianospel bleef maken. Wist je dat de beroemde pianist Arthur Rubinstein op zijn 89e jaar zijn laatste openbare concert gaf? Dat was vast vooral ook een kwestie van gewoon blijven doen. En holocaust-overlevende Alice Herz-Sommer (1903-2014) bleef tot vrijwel aan het eind van haar zeer lange leven dagelijks op haar piano spelen. Zij werd 110 jaar oud! Piano spelen is dus een bijzonder geschikte hobby voor mensen op latere leeftijd.

Als senior keyboard leren spelen

Wat geldt voor het leren spelen op de piano, geldt in grote lijnen ook voor het keyboard. Het voordeel van een keyboard is dat je vanwege de ingeprogrammeerde begeleidingspatronen al heel snel je eerste ‘vol klinkende’ melodieën speelt. Daarvoor is weinig meer voor nodig dan de melodielijn met je rechterhand te spelen en met je linkerhand het akkoord aan te geven. Bovendien is een midi-keyboard gemakkelijk te transporteren, wat een belangrijk pluspunt kan zijn als je met andere mensen wilt samenspelen.

Als senior (kleine) harp leren spelen

Als je houdt van de klanken van een harp, kun je erover denken om te kiezen voor een haakjesharp, ook wel ‘kleine’ harp, folkharp of Ierse harp genoemd, al zijn de grotere exemplaren hiervan wel 1,60 meter of hoger. Deze haakjesharpen hebben haakjes (tegenwoordig vrijwel altijd klepjes) om de noten te verhogen of te verlagen (als de klep in de omlaag staat, kun je de snaar een halve noot hoger laten klinken door het klepje omhoog te klappen; staat de klep in de omhoog, dan kun je de noot door het klepje omlaag te klappen een halve noot lager te laten klinken). Haakjesharpen zijn aanzienlijk goedkoper dan pedaalharpen.

Evenals bij de piano heb je het voordeel dat je al na je eerste muziekles leuke melodietjes erop kunt spelen. Als je vingers wat gevoelig zijn, geef je misschien de voorkeur aan een harpje met een wat lagere snaarspanning en bijvoorbeeld nylonbesnaring in plaats van darmbesnaring.

Als je daarentegen helemaal weg bent van het geluid van een pedaalharp, maar je kiest om praktische redenen voor een haakjesharp, houd je waarschijnlijk meer van de klank van een harp met een wat zwaardere bespanning (en houd je meer van het geluid van darmsnaren dan van nylonsnaren).

Sommige kleine harpen zijn ergonomisch gezien prettiger te bespelen dan anderen. Het is dus van belang dat je een harp kiest die niet alleen mooi klinkt, maar die ook vriendelijk is voor je spieren en gewrichten.

Misschien speel je het liefst op een harpje met een lichte snaarspanning. Ergonomisch gezien, ben je doorgaans beter uit met een harp die op de vloer rust in plaats van met een harpje dat op je schoot rust. Het gewicht van een zogenaamde standharp wordt gedragen door de grond. Je laat de harp enigszins achterover hellen, zodat deze lichtjes tegen je linkerschouder rust. Bij een schootharp rust het gewicht van de harp op je benen of je schoot en het kan soms lastig zijn om een comfortabele zithouding te vinden.

Als senior gitaar leren spelen

Als je bijvoorbeeld gitaar wilt leren spelen, moet je er rekening mee houden dat je linkerhand en je rechterhand onafhankelijk van elkaar geheel eigen bewegingen maken. Simpel gesteld: met de linkerhand bepaal je de toonhoogte door een of meer vingers in een of meer vakjes op de hals te plaatsen en met de rechterhand maak je het geluid door een of meer snaren aan te slaan.

Het feit dat je linkerhand en je rechterhand tegelijkertijd heel verschillende bewegingen uitvoeren, maakt gitaar spelen in dat opzicht moeilijker dan bijvoorbeeld piano of keyboard. Bij die waarbij de vingers van beide handen min of meer soortgelijke bewegingen maken, namelijk het indrukken van de toetsen.

Ook een kleine harp (een stuk kleiner dan de concertharp) is eenvoudiger om muziek op te maken dan een gitaar. Toch, als je allang droomt van een gitaar, is er geen enkele reden om af te zien van het leren spelen van dat instrument: met vlijtig oefenen kun je een heel eind komen, ook al ben je senior.

Op latere leeftijd muziekles nemen of jezelf een muziekinstrument leren bespelen?

In het algemeen kom je sneller en tot betere resultaten wanneer je muziekles neemt, dan wanneer je probeert het instrument van je keuze te leren aan de hand van een zogenaamd self-teaching boek. Als het lastig is om naar een muziekschool te gaan, kun je overwegen om te kiezen voor een interactieve schriftelijke of online cursus op het instrument van jouw keuze. Zo heeft bijvoorbeeld de LOI cursussen voor piano, keyboard, gitaar en basgitaar. Ook zijn er zelfstandige muziekdocenten die lesgeven via Skype.

Schriftelijke en online muziekcursussen

Ben je niet in de gelegenheid om naar een muziekschool te gaan, kijk dan eens in het overzicht met schriftelijke en online muziekcursussen en zelfstudiemethodes voor het leren van bijvoorbeeld piano, keyboard, gitaar of harp.

Als volwassene of senior een muziekinstrument leren spelen

Meer informatie over het leren bespelen van een muziekinstrument op latere leeftijd vind je in het artikel als volwassene of senior een muziekinstrument leren bespelen.

Dossiers Muziek algemeen

Dit artikel maakt deel uit van het dossier muziek algemeen.