Categorieën
Musiceren algemeen

Percussie-instrumenten en persoonlijkheid

Wil je percussie-instrumenten leren spelen? Bijvoorbeeld drumstel, xylofoon, klokkenspel of marimba? Welke persoonlijke eigenschappen vind je vaak terug bij bespelers van slagwerkinstrumenten?

Verschillende soorten slagwerkinstrumenten

We onderscheiden het ongestemde en het gestemde slagwerk. Tot het ongestemde slagwerk rekenen we onder andere het drumstel. Tot het gestemde slagwerk rekenen we bijvoorbeeld de xylofoon, het klokkenspel of de marimba.

Persoonlijke eigenschappen van percussionisten

Omslag van het boek 'Welk instrument past bij mijn kind: een handleiding voor ouders om het meest geschikte instrument voor hun kind te kiezen (geschreven door Atarah Ben-Tovim en Douglas Boyd)
Welk instrument past bij mijn kind? (bol.com)

Percussionisten, en dan vooral drummers hebben sterk extraverte eigenschappen. Ook een onafhankelijke opstelling zou tot de typerende kenmerken behoren. Volgens sommige deskundigen zouden slagwerkinstrumenten bij uitstek geschikt zijn voor nerveuze of rusteloze mensen.

Zij zouden zich in de percussiesectie van een orkest of band goed kunnen uitleven. Ook een fanfare-orkest heeft vaak veel interessante solo’s voor slagwerkers in de aanbieding. En natuurlijk dromen veel bespelers van een drumkit van het spelen in een rockband.

Karakter en keuze voor een bepaald muziekinstrument

Er is, vooral in Angelsaksische landen, een aanzienlijk aantal onderzoeken uitgevoerd naar de relatie tussen een bepaald muziekinstrument en karaktereigenschappen van de bespelers ervan. De deskundigen zijn het weliswaar niet op alle punten met elkaar eens, maar in grote lijnen wijzen de bevindingen wel dezelfde kant op.

Kijk ook eens bij de artikelen over muziekinstrument en persoonlijkheid algemeen en bij de specifieke artikelen over blaasinstrumenten, akkoordinstrumenten en strijkinstrumenten.

Een eerdere versie van dit artikel werd op 19 oktober 2011 door de auteur, An Schrijfstra, gepubliceerd op Infonu.nl onder de titel: ‘Muziekinstrument en persoonlijkheid’.

Dossier musiceren algemeen

Dit artikel maakt deel uit van het dossier musiceren. Kijk bijvoorbeeld ook eens in het artikel Wat zegt muziek over jouw persoonlijkheid?

Bronnen

  • The Musical Temperament: Psychology and Personality of Musicians; Anthony Kemp; Oxford University Press
  • The Social Psychology of Music; David John Hargreaves, Adrian C. North; Oxford University Press
  • The Social and Applied Psychology of Music; David John Hargreaves, Adrian C. North; Oxford University Press
  • The Right Instrument for Your Child; a Practical Guide for Parents and Teachers; Atarah Ben-Tovim & Douglas Boyd; Gollancz
  • Musical Instrument Selection; s.n.; http://wik.ed.uiuc.edu/index.php/Musical_Instrument_Selection