Categorieën
Musiceren algemeen Viool

Strijkinstrumenten en persoonlijkheid

Voel je je aangetrokken tot strijkinstrumenten? Denk aan de viool, altviool, cello of contrabas. Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig om met succes strijkinstrumenten te leren spelen? Hebben violisten bijvoorbeeld meegaande karakters? Klopt het dat ze vaak wat op zichzelf zijn en misschien zelfs enigszins afstandelijk? En zijn ze vaak rustig en gedisciplineerd?

foto van Scarlatti 4/4 viool met strijkstok in koffer
Scarlatti 4/4 viool inclusief fijnstemmers, strijkstok en koffer (bol.com)

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende paragrafen.

Muziekinstrument en persoonlijkheid algemeen

Vooral in Angelsaksische landen bestaan verschillende theorieën en opvattingen over de relatie tussen een muziekinstrument en de persoonlijkheid van de speler ervan in het algemeen. Meer hierover lees je in de artikelen Muziekinstrument en karakter en in Wat zegt muziek over jouw persoonlijkheid?

Strijkinstrumenten algemeen: van viool en altviool tot cello en bas

foto van Scarlatti 3/4 viool met strijkstok in koffer incl. schoudersteun
Scarlatti 3/4 viool incl. fijnstemmers, strijkstok, koffer, super speelklaar en incl. schoudersteun (bol.com)

De viool, altviool, cello en contrabas rekenen we tot de strijkinstrumenten.

De opvallendste eigenschap van strijkers is introversie. Dit komt uit diverse onderzoeken naar voren. Mensen die met plezier een strijkinstrument bespelen, zijn vaak meegaande karakters die graag meespelen in ensembles en orkesten.

Het plezier van het spelen in een groep zonder alle stress van moeten spelen van geregeld te moeten soleren, maakt dat sommige mensen zich tot de strijkinstrumenten voelen aangetrokken. Natuurlijk zouden ze om die reden ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een klarinet of een gitaar, maar er zijn meer factoren, zoals het zeer uitgebreide repertoire of de klank van het instrument die de keus voor een strijkinstrument aantrekkelijk maken.

Foto van Zlata carbon strijkstok
Zlata carbon-fiber strijkstok voor viool (bol.com)

Strijkers zouden doorgaans wat afstandelijk en op zichzelf zijn. Verder zouden ze hard, zelfstandig en gedisciplineerd studeren. Dit is nodig omdat het maken van vorderingen op strijkinstrumenten zijn tijd nodig heeft, meer dan op de meeste andere muziekinstrumenten. Verder zouden strijkers zich in het algemeen zelfstandig en vasthoudend opstellen. Deze houding komt onder meer van pas bij het instuderen van strijkmuziek.

Wat de afzonderlijke instrumenten uit de strijkersfamilie betreft, het volgende.

Viool

Foto van GEWA-viool Maestro 56
GEWA Maestro 56 viool (bol.com)

De viool is geschikt voor rustige en gedisciplineerde kinderen. Voor hen is het belangrijk dat ze er een goed gevoel bij hebben dat ze als violisten vooral bijdragen aan het geluid van hun sectie. Ook al zijn er veel prachtige solo’s voor violisten gecomponeerd, toch hoor je violisten doorgaans als complete muzieksectie van een orkest.

Het kost beginnende violisten doorgaans aanzienlijk meer tijd en moeite om een aangenaam geluid uit hun viool te krijgen dan strijkers of houtblazers uit hun instrumenten. Extraverte en/of ongeduldige kinderen zijn daarom eerder geneigd de viool links te laten liggen.

Altviool

Foto van Zlata carbon strijkstok voor altviool
Zlata carbon-fiber strijkstok voor altviool (bol.com)

De altviool trekt vooral inschikkelijke kinderen aan die graag meedoen in een groep.

Het algemene vooroordeel is dat de altviool de keus is voor mensen die de viool met al zijn snelle loopjes en versieringen te moeilijk vinden en liever een eenvoudiger partij meespelen.

    • Uit een onderzoek kwam eerder naar voren dat altviolisten een hogere mate van bezonnenheid en van introversie tonen dan violisten. Ook zouden bij uitstek emotioneel stabiel zijn.
Foto van Gewa elektrische viool
Gewa E-viool novita (bol.com)

Cello

De cello heeft vooral een aantrekkingskracht op verlegen kinderen die wel graag aanzien hebben, maar die niet graag in het centrum van de aandacht staan.

Contrabas

Ondanks de grootte van de contrabas is dit muziekinstrument geen logische keuze voor kinderen die graag domineren. Dit instrument is bij uitstek geschikt voor mensen met belangstelling voor jazzmuziek en die graag hun creativiteit in een combo tot uitdrukking willen brengen.

Een eerdere versie van dit artikel werd op 19 oktober 2011 door de auteur, An Schrijfstra, gepubliceerd op Infonu.nl onder de titel: ‘Muziekinstrument en persoonlijkheid’.

Dossier musiceren algemeen

Dit artikel maakt deel uit van het dossier musiceren. Kijk bijvoorbeeld ook eens in de artikelen Muziekinstrument en karakter en Wat zegt muziek over jouw persoonlijkheid?

Naast onderstaande bronnen heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen jarenlange ervaringen als multi-instrumentalist.

Bronnen

  • The Musical Temperament: Psychology and Personality of Musicians; Anthony Kemp; Oxford University Press
  • The Social Psychology of Music; David John Hargreaves, Adrian C. North; Oxford University Press
  • The Social and Applied Psychology of Music; David John Hargreaves, Adrian C. North; Oxford University Press
  • The Right Instrument for Your Child; a Practical Guide for Parents and Teachers; Atarah Ben-Tovim & Douglas Boyd; Gollancz
  • Musical Instrument Selection; s.n.; http://wik.ed.uiuc.edu/index.php/Musical_Instrument_Selection