mrt 212013
 

Wil je al heel lang gitaar leren spelen, maar heb je geen gelegenheid om daarvoor naar de plaatselijke muziekschool te gaan? Misschien is de Engelstalige online cursus Introduction to Guitar iets voor jou. Het bijzondere aan deze interactieve basiscursus gitaar is dat die jou helemaal geen geld kost. Het is namelijk een zogenaamde MOOC-cursus: Massive Open Online Course die gegeven wordt door het wereldberoemde Berklee College of Music.

Online cursus Introduction to Guitar van Thaddeus Hogarth

De cursus Introduction to Guitar is een zogenaamde MOOC-cursus. Dat houdt onder meer in dat er voor jou als deelnemers geen kosten aan verbonden zijn, maar dat je evenmin persoonlijke feedback van de docent krijgt. Wel krijg je feedback van andere muziekstudenten.

Wil je wel graag persoonlijke feedback van een muziekdocent zonder dat je daarvoor naar een muziekschool hoeft te gaan, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld de (Nederlandstalige) cursus gitaar bij de LOI te volgen (daarvoor staat een gemiddeld studietempo van tien maanden). Natuurlijk kun je een dergelijke cursus ook volgen nadat je eerst de Engelstalige MOOC-cursus Introduction to Guitar hebt gevolgd.

In deze online basiscursus gitaar van het Berklee College of Music leer je de beginselen van het spelen op een akoestische of elektrische gitaar. Op een gemakkelijke en snelle manier maak je kennis met het instrument zelf, met het spelen erop en met elementaire muziektheorie.

Inhoud van deze gitaarcursus voor beginners

Het internationaal befaamde Berklee College of Music biedt de cursus Introduction to Guitar aan via Coursera, een van de drie grote organisaties voor MOOC-cursussen. Deze basiscursus over het leren spelen op de gitaar duurt zes weken en wordt gegeven door Thaddeus Hogarth.

Als je er al langer over denkt om akoestische of elektrische gitaar te leren spelen, maar het is er door allerlei omstandigheden nog niet van gekomen, dan is deze interactieve online cursus misschien geknipt voor jou.

Moet je voor deze cursus al noten kunnen lezen?

Je hoeft nog geen noten te kunnen lezen om deze gitaarcursus met succes te kunnen volgen. Ook hoef je nog geen kennis te hebben van akkoorden. In de cursus leer je stap voor stap het muziekschrift te ontcijferen. En je gaat begrijpen hoe toonladders en akkoorden worden opgebouwd. Bovendien leer je om te gaan met akkoordsymbolen.

Wat moet je al weten over de gitaar?

Je hoeft alleen maar in het bezit te zijn van een akoestische of elektrische gitaar. In de cursus leer je alles wat je weten moet: van de namen van de snaren van je gitaar, tot de manier waarop je je gitaar stemt. Je leert ook hoe de onderdelen van de gitaar heten. En als je een elektrische gitaar hebt, krijg je bovendien informatie over het versterken van je instrument, over effectpedalen en over sounds.

Wat leer je in deze basiscursus gitaar?

Zoals hierboven reeds is genoemd, leer je in deze gitaarcursus onder meer uit welke onderdelen je gitaar bestaat, welke snaren je hebt en hoe je deze stemt, hoe je bladmuziek leest en wat je van toonladders en akkoorden moet weten. Daarnaast leer je om met je vingers te tokkelen en om met een plectrum te werken. Ook krijg je onder meer aanwijzingen over de vingerzetting. In de cursus wordt de nodige aandacht besteed aan het ontwikkelen van een juiste speeltechniek. Bovendien leer je om de zojuist verworven theorie toe te passen in de praktijk.

Je leert alles wat je nodig hebt om met succes aan een vervolgcursus gitaar te kunnen beginnen.

Bijzonderheden van deze basiscursus gitaar

Om profijt van deze cursus te hebben, moet je beschikken over een akoestische of een elektrische gitaar. Alle basiskennis die je nodig hebt, wordt je tijdens de cursus aangereikt.

De cursus bestaat uit videodemo’s met quizzen om je kennis van de theorie te toetsen. Ook krijg je huiswerk om jouw eigen gitaarspel op video te zetten en door je medecursisten te laten beoordelen. Je hoeft geen mooie opnames te maken. Je kunt volstaan met de ingebouwde microfoon van je computer of een in je computer geplugde externe microfoon. Verder werk je met een eenvoudig audio-opnameprogramma zoals Audacity, waarmee je (met behulp van de LAME MP3-decoder) opnames in mp3-formaat kunt maken.

Houd rekening met zes tot acht uur huiswerk per week.

Schriftelijke en online cursussen gitaar spelen

Wil je een schriftelijke of online Nederlandstalige gitaarcursus volgen? En professionele feedback krijgen op je vorderingen? Misschien is dan een van de volgende muziekcursussen iets voor jou.

  • LOI-cursus gitaar spelen of LOI-cursus basgitaar spelen
  • NHA-cursus gitaar spelen
  • NTI-gitaar spelen met o.a. afzonderlijke cursussen voor beginners en gevorderden op de gitaar

Dossier online cursussen en dossier gitaar

Dit artikel maakt deel uit van het dossier MOOC-cursussen en van het dossier gitaar.

Bron

Introduction to Guitar; Thaddeus Hogarth; https://www.coursera.org/course/guitar