Categorieën
Liedjes en songs schrijven Online muziekcursussen

Online MOOC-cursus songs en liedjes schrijven (bespreking)

Wil je je eigen songs leren schrijven? Wat komt er kijken bij het maken van je eigen liedteksten? Heb je al eens over gedacht aan een cursus op dat gebied? Bijvoorbeeld een (Engelstalige) online cursus Songwriting van het Berklee College of Music volgens het revolutionaire MOOC-concept? In 2013 gaat deze cursus voor het eerst van start als (gratis) Massive Open Online Course.

Je eigen liedjes leren schrijven

Afbeelding van zingende coyote
Wat is er mooier dan het zingen van je eigen lied?

Hoe leer je op een aantrekkelijke manier je eigen liedjes schrijven? Sommige songschrijvers zijn echte autodidacten. Anderen hebben hun inzichten en vaardigheden vooral te danken aan het volgen van een cursus of workshop liedschrijven op bijvoorbeeld de plaatselijke muziekschool.

Als je op zoek bent naar het soort informatie dat je voor het schrijven van je eigen songs nodig hebt, is een door een professionele muziekdocent gegeven cursus ideaal. Je wordt dan niet alleen gestimuleerd door de andere cursisten, maar krijgt ook van hen, en niet te vergeten van je muziekdocent, waardevolle feedback.

Naar de muziekschool, een gewone online cursus of een MOOC-cursus?

Als je niet in de gelegenheid bent om fysiek naar een muziekschool te gaan, is het volgen van een online cursus  misschien iets voor jou. Als je beschikt over een goede beheersing van de Engelse taal is de MOOC-cursus Songwriting onder leiding van de Amerikaanse muziekdocent en bekende songwriter Pat Pattison (die verbonden is aan het vooraanstaande Berklee College of Music) mogelijk een aantrekkelijk alternatief. Er zijn aan deelname aan deze online cursus géén kosten verbonden.

Bedenk wel dat het gezien het massale karakter van deze cursus niet mogelijk is dat je feedback van de docent op je werk krijgt. Maar je krijgt wel veel praktische informatie over het liedschrijven plus feedback van je medecursisten. Wil je wel persoonlijke feedback van de docent, dan kun je kiezen voor een van de reguliere, dus betaalde online cursussen over het schrijven van songs. Natuurlijk kun je ook na het volgen van de MOOC-cursus Songwriting daarna een van de reguliere online vervolgcursussen liedschrijven gaan volgen.

Online cursus Songwriting van Pat Pattison

Ben je op zoek naar een efficiënte en effectieve manier om liedjes te schrijven waarin je uitdrukking geeft aan jouw gevoelens en emoties? In deze Engelstalige cursus krijg je een aantal instrumenten aangereikt die samenhangen met de muzikale prosodie, dat wil zeggen, het op elkaar afstemmen van liedtekst en melodie voor een optimaal effect van jouw song.

Inhoud van de cursus Songwriting

Het op muziekgebied wereldberoemde Berklee College of Music biedt de cursus Songwriting aan via Coursera, een van de drie grote organisaties voor MOOC-cursussen.

Deze inleidende cursus over het zelf schrijven van je eigen songs duurt zes weken en staat onder leiding van de internationaal befaamde Pat Pattison.
De omschrijving van de cursus begint met enkele poëtische zinnen. In het Nederlands luiden die, vrij vertaald als volgt.

‘Ergens in jou schuilt een songwriter. Deze gluurt om de hoek en vraagt zich af of het veilig is om tevoorschijn te komen. Nu is het moment. Deze cursus is een uitnodiging aan de songwriter in jou om het zonlicht te begroeten. Je hoeft alleen maar ‘ja’ te zeggen. En dan beklim je die winderige heuvel en geniet van het uitzicht.’

De cursus bestaat uit demo’s op video. Daarbij krijg je bijbehorende quizzen aangeboden waarin je je kennis van de materie kunt toetsen voordat je verder gaat. Ook krijg je als huiswerk het schrijven of opnemen van je muzikale ideeën voor liedjes. Op dit huiswerk krijg je bij wijze van peer review (dus van je medecursisten) feedback.

Je kunt ervoor kiezen om in de cursus aan je eigen muziek te werken. In andere gevallen kun je gebruik maken van de in de cursus verstrekte muziekloops.

Ben je een beginnend of gevorderd liedschrijver?

Deze cursus is geschikt voor iedereen, met of zonder ervaring in het schrijven van eigen liedjes. Ook als je helemaal geen ervaring hebt met het zelfs schrijven van songs.

Als je een beginner bent, leer je in deze cursus op een doelmatige en doeltreffende manier je ideeën ne emoties te vangen in je eigen liederen en liedjes.

Beschik je al over enige of veel ervaring in het schrijven van je eigen liederen, dan leer je op een bewustere manier omgaan met de verschillende aspecten van het liedschrijven. Mogelijk ontdek je aspecten die je eerder niet had opgemerkt.

In deze cursus leer je om tegelijkertijd aan de melodie en aan de tekst van je lied te werken.

Moet je noten kunnen lezen of een muziekinstrument bespelen?

Voor deze cursus hoef je geen noten te kunnen lezen. Ook hoef je geen muziek instrument te kunnen spelen.

Maar het is natuurlijk wel fijn als je jezelf kunt begeleiden op je eigen instrument, ongeacht of dit een piano, keyboard, een gitaar, harp, accordeon of ander akkoordinstrument is. Dan kun je namelijk op je eigen instrument het resultaat van het huiswerk laten horen.

Speel je (nog) geen muziekinstrument, dan kun je toch aan deze cursus deelnemen. In deze cursus Songwriting kun je namelijk gebruik maken van een aantal muzikale loops. Je hoeft dan alleen maar jouw melodie over de loops heen te zingen.

Feedback van je medecursisten op je zelf geschreven songs

Als huiswerk kun je je songteksten of delen daarvan en/of de melodie uploaden en delen met de andere cursisten. Bedenk dat het resultaat niet fraai afgewerkt hoeft te zijn. De cursus is namelijk niet gericht op het geven van een concert, maar op het leren schrijven van liedjes. Daarbij is het vooral ook belangrijk dat je er plezier in hebt.

Bijzonderheden van de cursus Songwriting

Tijdens de cursus wordt je af en toe gevraagd om voorbeelden van je liedideeën op te nemen. Dat kun je doen met de ingebouwde microfoon van je computer of laptop of met een externe microfoon. Verder kun je gebruik maken van elementaire recording software zoals het gratis Audacity. Daarmee kun je jezelf opnemen. Het resultaat van je opname kun je opslaan in mp3-formaat mits je in Audacity de add-on LAME MP3-encoder hebt geïnstalleerd.

Houd rekening met zes tot acht uur huiswerk per week.

Meer over Pat Pattison

Pat Pattison is docent aan het Berklee College of Music. Verder is hij de auteur van verschillende online cursussen op het gebied van songwriting. Als een van de reguliere online vervolgcursussen aan deze muziekopleiding kun je kiezen voor bijvoorbeeld op het gebied van het schrijven van liedteksten of poëzie (‘lyric writing’): Tools and StrategiesWriting from the Title; en Writing Lyrics to Music. Op het gebied van creatief schrijven (‘creative writing’) geeft hij de cursussen Poetry en Finding Your Voice. Deze cursussen worden vier keer per jaar gehouden en staan open voor studenten van over de hele wereld.

Pat Pattison heeft ook vier boeken geschreven over het schrijven van liedjes te weten: Songwriting without Boundaries, Writing Better Lyrics, The Essential Guide to Lyric Form and Structure en The Essential Guide to Rhyming. Deze boeken kun je bijvoorbeeld bestellen via bol.com of amazon.

Daarnaast heeft hij voor verschillende bladen en blogs meer dan vijftig artikelen over deze onderwerpen geschreven. Ook geeft hij over de hele wereld clinics voor liedschrijvers.

Meer boeken over songwriting

Wil je meer weten over de techniek van het zelf schrijven van liedjes? Bij bol.com kun je een aantal boeken over songwriting (bol.com) bestellen.

Cursus Zang

En als je via afstandsonderwijs beter wilt leren zingen, kun je bijvoorbeeld denken aan een NTI-cursus zang.

Schriftelijke en online cursussen gitaar spelen

Wat is er leuker dan jezelf tijdens het zingen van je eigen liedjes te begeleiden op de gitaar? Als naar de muziekschool gaan geen optie voor je is, heb je misschien iets aan de volgende cursussen van bekende onderwijsinstellingen.

  • LOI-cursus gitaar spelen of LOI-cursus basgitaar spelen
  • NHA-cursus gitaar spelen
  • NTI-cursus gitaar spelen met o.a. afzonderlijke cursussen voor beginners en gevorderden op de gitaar

Dossiers muziek en online cursussen

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Songwriting en van het dossier online cursussen met open access. Andere artikelen over het zelf leren schrijven van liederen en ballades zijn onder meer Songwriting: wat heb je nodig voor het begin? en Tips voor het schrijven van Engelse songs.

Bron

Songwriting; Pat Pattison (Berklee College of Music); Coursera; https://www.coursera.org/course/songwriting