Categorieën
Online muziekcursussen

Online MOOC-cursussen muziektechnologie (bespreking)

In 2012 is een groot aantal universiteiten van naam begonnen met het kosteloos aanbieden van Massive Open Online Courses (MOOC).

Begin 2013 zijn er al honderden van deze universitaire cursussen operationeel. Een aantal daarvan start in de loop van dit jaar of wordt in de loop van dit jaar herhaald. Ook is een aantal MOOC-cursussen al gepland voor het jaar 2014 gepland.

Een groot verschil met reguliere, betaalde online cursussen van universiteiten en andere opleidingsinstituten is dat er bij MOOC-cursussen geen contact is tussen student en docent, maar dat de studenten elkaar op verschillende manieren bij hun leerproces steunen. In een aantal gevallen kunnen erkende certificaten worden behaald.

Zie voor meer informatie over MOOC-cursussen in het algemeen: MOOC: online studeren.

MOOC-Muziekcursussen muziektechnologie via Coursera of EdX

Afbeelding van uitlezing van muziekequalizer; bron: www.publicdomainfiles.com
Muziek equalizer

Meer over muziektechniek kun je leren in de online cursussen over muziektechnologie. Denk bijvoorbeeld aan de volgende cursussen:

Introduction to Digital Sound Design (inleiding tot audiodesign)

De creatie van digitaal geluid

De Emory University biedt de cursus Introduction to Digital Sound Design aan via Coursera. Deze inleidende cursus over het ontwerpen van digitaal geluid duurt 4 weken en staat onder leiding van Steve Everett.

Ons dagelijks leven is doordrenkt van geluid en muziek. Allerlei vormen van communicatie en kunstzinnige expressie zijn zonder geluid of muziek nauwelijks denkbaar en maken deel uit van onze sociale en culturele identiteit.

De cursus Introduction to Digital Sound Design biedt een overzicht van de basisbeginselen van geluid en van de factoren die bepalend zijn voor onze beleving van geluid.

Inhoud van de cursus Introduction to Digital Sound Design

Je volgt colleges aan de hand van videofilmpjes die elk zo’n tien tot vijftien minuten lang duren. Daarin maak je  kennis met een aantal technieken op het gebied van recording, mixing, processing, synthesing, sampling, analyse en het editen van digitale audio. De technieken op het gebied van geluidsontwerp en geluidsbewerking zijn bedoeld voor gebruik in de film en in web-based media, kunstinstallaties, soundscape creaties en/of muziekuitvoeringen (live of via het internet).

Ook krijg je opdrachten op het gebied van recording en design van digitale audio. En je gaat zelf aan de slag met gratis verkrijgbare audioproductie software die geschikt is voor de pc en de mac.  Verder krijg je lees- en luisteropdrachten (al het benodigde materiaal hiervoor wordt gratis verstrekt).  Ook zijn er toetsen over de inhoud van de cursus.

Bijzonderheden

Voor deze cursus van 4 weken lang wordt geen basiskennis verondersteld. Je hebt een Windows- of Mac-computer  met ingebouwde microfoon nodig. Alle overige voor de cursus benodigde software en leesmateriaal kun je gratis downloaden. Reken op huiswerk van 3 tot 4 uur per week. Na het succesvol volgen van de cursus ontvang je een door de docent ondertekend certificaat.

Survey of Music Technology (overzicht van de muziektechnologie)

Muziek leren maken met digital audio workstation software

Het Georgia Institute of Technology biedt de cursus Survey of Music Technology aan via Coursera. Deze inleidende cursus over muziektechnologie duurt 6 weken en staat onder leiding van Jason Freeman.

Inhoud van de cursus Survey of Music Technology

In deze cursus leer je:

  • muziek maken met digital audio workstation software
  • inzicht krijgen in de theorie van en de geschiedenis achter muziekproductietools
  • het schrijven van je eigen computerprogramma’s voor het maken van nieuwe muziek en geluiden.

Hoe kunnen we met behulp van computers expressieve en boeiende muziek componeren? En op welke manier kunnen we computersoftware gebruiken om op nieuwe manieren geluiden te creëren en te organiseren? Deze cursus biedt een praktische inleiding tot het terrein van de muziektechnologie. Daarbij staan de creatieve muzikale praktijk en  interdisciplinair technisch onderzoek centraal. Aan de hand van bijvoorbeeld akoestiek, psycho-akoestiek, digitaal geluid, digital signal processing (digitale signaalverwerking), audiosynthese, spectrale analyse, algoritmische compositie, en music information retrieval worden de nauwe banden tussen kunst en wetenschap, tussen theorie en praktijk en tussen experimentele en populaire elektronische muziek verkend. Je leert een en ander  in de context van het werken met een digitaal audiomontagesysteem (DAW: digital audio workstation software).

De cursus bestaat uit 6 modules met elk verschillende videocolleges van gemiddeld 10 minuten, uit bijbehorende quizvragen en een project.  Dit project bestaat uit het componeren van muziek met een  digitaal audiomontagesysteem of het schrijven van een kort computerprogramma in Python en soms uit allebei.

Bijzonderheden

Voor deze cursus heb je een mac- of een windowscomputer nodig en een redelijk goede koptelefoon of geluidsboxen. Een computermicrofoon is niet per se nodig. Je krijgt links naar de software die je nodig hebt voor de cursus:

  • Cockos, Inc.’s Reaper, a full-featured digital audio workstation (DAW) program. Het programma Reaper kun je voor de duur van de cursus gratis gebruiken. Daarna kun je Reaper eventueel direct via  Cockos aanschaffen als je het programma langer wilt blijven gebruiken.
  • Python programming language (gratis).
  • Teksteditor. Je mag elke  teksteditor die je maar wilt gebruiken, maar je krijgt een link naar  Komodo (gratis).
  • EarSketch, een Python programming environment voor Reaper die door Georgia Tech is ontwikkeld (gratis).

Reken op 5 tot 7 uur huiswerk per week voor deze 6 weken durende cursus. Na het succesvol volgen van de cursus krijg je van Georgia Tech C21U een ‘Certificate of Completion’.

Introduction to Music Production (inleiding tot muziekproductie)

Het muziekproductieproces

Het Berklee College of Music biedt de cursus Introduction to Music Production aan via Coursera. Deze inleidende cursus over muziekproductie duurt 6 weken en staat onder leiding van Loudon Stearns. In deze cursus maak je kennis met het muziekproductieproces, dat wil zeggen met recording (opnemen), editing (bewerken) en mixing (mixen) en met de instrumenten waarmee je hedendaagse muziek op je computer kunt maken.

Inhoud van de cursus  Introduction to Music Production

Tegenwoordig kan iedereen thuis met goedkope apparatuur en software muziekproducties maken. Maar voor aantrekkelijke producten heb je kennis, toewijding en creativiteit nodig. Voor de benodigde kennis is deze cursus handig. In elke les van deze cursus leer je om te gaan met verschillende tools voor muziekproductie (denk hierbij vooral aan recording, editing en mixing).

Na een inleiding door de aard van het geluid en de manier waarop we geluid beleven, leer je wat er nodig is om audio op de computer op te nemen en te bewerken. Een moderne editing tool is het digital audio workstation (DAW), in het Nederlands ook wel bekend als digitaal audiomontagesysteem. Met behulp van dergelijke software kun je je muziekproject organiseren. Na het editen komt het mengen met behulp van een mixing board. Maar er komt meer kijken bij het mixing process. Denk bijvoorbeeld aan compressie, equalizing (toonregeling) en delay. Ook leer je hoef je bepaalde effecten in een muzikale context kunt gebruiken. Ook het gebruik van een synthesizer komt aan de orde.

De cursus bestaat uit videodemonstraties met bijbehorende quizzen ter vergroting van je kennis voordat je verder met het materiaal aan de slag gaat. Je krijgt opdrachten voor audioverwerking (het materiaal wordt in de cursus aangereikt) met behulp van standaard muziekproductietools. De resultaten kun je als mp3-bestand voor feedback van je medecursisten (peer review) uploaden.

Bijzonderheden

Om de cursus met succes te kunnen volgen, wordt er van je verwacht dat je kunt werken met een in het Nederlands ook wel bekend als digitaal audiomontagesysteem, zoals GarageBand, Pro Tools, Logic, Live, Reason, SONAR of Digital Performer. Denk in dit kader aan het maken van audiotracks en het toevoegen van verschillende audio-effecten, aan het maken van midi-tracks en mp3-bestanden, en aan het toevoegen van een software synthesizer aan een midi-track en aan het exporteren van een audiobestand. Overigens hoef je hiermee niet veel ervaring te hebben opgedaan.

Trek voor het huiswerk 6-8 uur per week uit.

Dossiers muziek en online cursussen

Dit artikel maakt deel uit van het  dossier muziek algemeen algemeen en van het dossier online cursussen met open access.

Bronnen

Course Explorer; Coursera https://www.coursera.org/category/music voor het laatst geraadpleegd op 8 januari 2013