Categorieën
Piano

Belang van een goede speelhouding voor het pianospelen

Je kunt natuurlijk wachten tot je spieren en gewrichten gaan protesteren als je achter de piano gaat zitten, maar het is uiteraard beter om pijn- en andere klachten vóór te blijven.

Hoewel beroepspianisten meer risico op klachten en blessures lopen, kun je ook als enthousiast amateurpianist met pijn- en andere klachten te maken krijgen als gevolg van een slechte zithouding en/of speeltechniek.

Het is juist (ook) voor beginners op de piano van belang om op ergonomisch verantwoorde wijze achter de piano te zitten. Het is immers gemakkelijker om een goede houding vanaf het eerste begin aan te leren dan een ingesleten slechte houding ‘af te leren’?

Welke klachten kan een ongezonde speelhouding achter de piano opleveren?

Afbeelding van omslag Tipboek piano en vleugel, tweede uitgebreide druk
Tipboek piano en vleugel (bol.com)

Een ongezonde lichaamshouding achter de piano kan leiden tot klachten als stekende pijn in je onderarm, onwillige, ‘tintelende’ of ‘dove’ handen of vingers, of pijn in je rug en/of nek. Een en ander kan het gevolg zijn van een slechte zithouding en/of van het ongecoördineerd gebruik van je spieren.

Overigens, ook psychische factoren vanwege de daarmee doorgaans gepaard gaande hogere spierspanning, kunnen tot leiden tot pijnklachten en blessures.

Als je als lichamelijke klachten hebt die samenhangen met het bespelen je muziekinstrument, kun je overwegen om bijvoorbeeld de hulp in te roepen van een therapeut die zich bezighoudt met de zogenaamde Alexandertechniek of de Feldenkraismethode. Ook zijn er mensen die baat hebben bij yoga.

Wat is een ideale speeltechniek voor de piano?

Jónas Sen stelt in zijn dissertatie Playing the Piano: Playing with Fire? onverbloemd dat er volgens hem voor pianisten niet zoiets bestaat als de enig juiste zit- en speelhouding. Hij wijst erop dat de grote pianisten doorgaans sterk verschillend van elkaar spelen. Wat de meeste pianisten gemeenschappelijk hebben, is het gemak en de gecoördineerde bewegingen waarmee ze concerten geven.

Daaruit concludeert hij dat er veel juiste speeltechnieken voor de piano bestaan. Daarbij merkt hij op dat daarbij in alle gevallen sprake is van een maximale ontspanning. Het is in zijn ogen de aandacht voor ontspannen speelbewegingen die veel ergonomische problemen kan voorkomen of verhelpen.

foto van lichtgewicht, compacte Roland digitale piano met 61 toetsen
handzame digitale Roland GO:PIANO (GO-61P) met 61 toetsen (bol.com)

Een en ander neemt niet weg dat je dankzij toepassing van een goede en praktische tips ongemakken bij het pianospelen kan voorkomen.
Concrete tips voor het zitten aan de piano hebben bijvoorbeeld betrekking op:

Dossier piano

Dit artikel behoort tot het dossier piano in opbouw.

Bronnen en verder lezen

  • Adult Piano Adventures All-in-One Lesson Book 1; Nancy en Randall Faber; Hal Leonard
  • The Piano Handbook: A Complete Guide for Mastering Piano; Carl Humphries;
  • Adult All-in-One Course: Lesson, Theory, Technic; Williard Palmer, Morton Manus en Amanda Vick Lethco; Alfred;
  • Teach Yourself to Play Piano: a Quick and Easy Introduction for Beginners: Hal Leonard Corp;
  • Piano Playing; With Questions Answered; Josef Hofmann; Theodore Presser Company;
  • Playing the Piano: Playing with Fire? A Study of the Occupational Hazards of Piano Playing; dissertatie van Jónas Sen; september 1991; http://rsi.unl.edu/text/musicmed.txt
  • Afbeelding van handen op de piano; zaui/Scott Catron; licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Piano_practice_hands.jpg