Categorieën
Saxofoon

Als de Gis op je saxofoon ineens klinkt als een G

Stel dat je ontdekt dat als je op je  saxofoon een Gis speelt, deze onverwachts klinkt als een G. Wat doe je dan? Vraagt het probleem om een bezoek aan een reparateur? Of kun je het eenvoudig zelf oplossen? En zo ja, hoe dan?

Heb je een saxofoonreparateur nodig?

Omslag Tipboek saxofoon: de complete gids inclusief grepentabellen; Hugo Pinksterboer; afbeelding waarop man altsaxofoon speelt
Tipboek saxofoon: de complete gids inclusief grepentabellen (bol.com)

Heeft je sax een probleem, dan doe je er in de meeste gevallen  goed aan contact op te nemen met een gespecialiseerd reparateur van blaasinstrumenten.

Zelf sleutelen aan je instrument om een probleempje  te verhelpen, kan met wat pech het probleem niet kleiner, maar groter maken of nieuwe problemen veroorzaken. Tenzij je natuurlijk voldoende kennis van zaken hebt op het gebied van dit soort reparaties en handig bent met schroevendraaiertjes en andere fijne instrumenten.

Kun je het probleem zelf oplossen?

Sommige mankementen aan je sax kun je gemakkelijk zelf verhelpen. Gelukkig is dit ook het geval als het probleem is dat je Gis ineens als de stamtoon G klinkt.

De met echte of nep-parelmoer ingelegde klep die je met je linkerpink ingedrukt houdt, bedient de Gis-klep.  Deze Gis-klep gaat schuil onder enkele stangetjes en bevindt zich naast de klep waarmee je het toongat voor de G dichtdrukt.

Waarom plakt juist de Gis-klep van je saxofoon?

De Gis-klep is een klep op je saxofoon die in de basisstand altijd gesloten is. Pas als je een Gis speelt, wordt de klep door een veertje opengetrokken.

Kleppen die in hun ‘gewone’ stand dichtzitten, gaan aanzienlijk eerder ‘plakken’ dan kleppen die ‘van nature’ openstaan en die  pas voor het spelen van een bepaalde noot door het indrukken met een vinger worden gesloten.

Dat een klep die in de basisstand een toongat dichthoudt, relatief snel gaat plakken, is logisch omdat eventuele condens moeilijker kan ontsnappen dan bij een open toongat.

Ook omdat de Gis-klep zich vrij dicht bij het mondstuk bevindt, heeft deze klep relatief meer kans om last te krijgen van plakkerigheid.

Als er een G klinkt, als je een Gis speelt, is de kans groot dat het relatief zwakke veertje niet in staat is om de Gis-klep open te trekken. Waarschijnlijk houdt dit verband met een plakkende klep.  Het goede nieuws is, dat je dit probleem doorgaans gemakkelijk zelf kunt oplossen.

Wat doe je tegen een plakkende klep?

Trek de klep voorzichtig met een vinger open. Speel nu een Gis op je sax. Als je nu daadwerkelijk een Gis hoort klinken, weet je dat je last hebt van een plakkende klep.

Een plakkende klep wordt veroorzaakt door vocht op een polster. Dit vocht is afkomstig van condens of van speeksel, al dan niet met wat opgeloste suiker of vet.

Om eventuele condens te verwijderen, schuif je voorzichtig  een dun en goed absorberend papiertje (bijvoorbeeld een permanentvloeitje) tussen de klep en de polster en trek het papiertje vervolgens heel voorzichtig er weer tussenuit.

Huismiddeltjes tegen plakkende kleppen

Sommige mensen gebruiken een speciaal klein flesje alcohol met een kwastje in de top om de polsters en de rand van de toongaten te ontvetten. Anderen gebruiken papiertjes met wat talkpoeder erop voor dit doel. Weer anderen zijn van oordeel dat het vet van het talkpoeder het probleem van een kleverige polster op den duur alleen maar verergert.

Middeltjes te koop in muziekspeciaalzaken

In muziekspeciaalzaken kun je  speciale ‘pad savers’ kopen.  Als je deze gebruikt, denk er dan aan dat je die maximaal enkele uren in je sax laat zitten om het vocht te absorberen. Pad savers zijn namelijk niet bedoeld om samen met je sax langere tijd in de koffer te blijven zitten. Volgens sommige mensen zouden ze dan mogelijk aan de polsters kunnen gaan plakken.

Verder kun je in speciaalzaken ‘cleaning pads’  en ‘powdered paper’ aanschaffen. Over het nut ervan zijn de saxofonisten het onderling niet eens.

Als het probleem van de plakkende klep ook tijdens het spelen op je saxofoon hardnekkig blijft terugkomen, kan de reparateur het probleem verhelpen door de polster te vervangen.

In veel gevallen volstaat het echter om direct voordat je gaat spelen de bewuste klep even voorzichtig met je vinger los te trekken.

Hoe voorkom je plakkende kleppen?

Voordat je gaat spelen, poets je je tanden en spoel je eventuele tandpastaresten zorgvuldig weg.  Zo voorkom je dat er bij het spelen (minieme) voedselresten in je sax terechtkomen die je polsters bederven.

Na het spelen maak je de sax goed schoon en droog. Laat je sax na het spelen bij voorkeur minimaal een uur en liefst nog wat langer op zijn standaard ‘luchten’ zodat eventuele achtergebleven condens niet in je instrumentenkoffer gevangen blijft, maar eenvoudig kan ontsnappen.

Tot slot

Wil je eens wat goedmoedige grapjes en andere humor over andere muziekinstrumenten lezen? Kijk dan eens bij de artikelen over humor, bijvoorbeeld over de gitaar en gitaristen of dwarsfluit en dwarsfluitisten, saxofoon en saxofonisten, de harp en harpisten of over de viool of altviool en violisten.

Dossier saxofoon

Dit artikel maakt deel uit van het dossier saxofoon.