Categorieën
Saxofoon

Sopraansaxofoon of tenorsaxofoon en begeleidingscd’s voor altsaxofoon

Speel je sopraansaxofoon of tenorsaxofoon? En wil je meespelen met met een begeleidingscd bij een muziekboek voor altsaxofoon? Dit lukt snel en makkelijk aan met behulp van het softwareprogramma BestPractice? Je hoeft dan niet te transponeren, maar je speelt de noten gewoon zoals die in je bladmuziek staan. BestPractice past de toonhoogte van de muziek aan die van je muziekinstrument aan en speelt daarbij de muziek af in de door jou gewenste snelheid.

foto van evendit.nl van rechte sopraansaxofoon
Sopraansax Selmer SA 80 II

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende paragrafen.

Muziekboeken met cd voor saxofoon

Voor sopraansax of tenorsax is er aanzienlijk minder bladmuziek met cd te koop dan voor altsax. Voor altsaxofoon bestaat er een ruime collectie aan complete lesmethoden en speelboeken. Denk wat de speelboeken betreft aan bijvoorbeeld solostukken met begeleiding op het gebied van jazz, pop, klezmer, klassiek of barok, maar ook aan bijvoorbeeld duetten voor twee altsaxofoons.

Om een boek met een ‘play along’-cd voor altsax mee te kunnen spelen zonder de noten te hoeven transponeren, gebruik je Robert Moerlands gratis programma Best Practice 1.03. Daarmee kun je onder andere de afspeelhoogte van de meespeelcd aan jouw muziekinstrument aanpassen.

Op je sopraansax meespelen met een begeleidingscd voor tenorsax

Groene button met daarop een zwierige muzieknoot
Logo van het programma BestPractice 1.03

Als je sopraansaxofoon speelt en je vindt een uitgave met meespeel-cd die bedoeld is voor tenorsaxofoon, heb je geluk.

De tenorsax klinkt namelijk precies een octaaf lager dan de sopraansax. Met hetzelfde notenbeeld en dezelfde grepen klink je op de sopraansax dus een octaaf hoger dan op de tenorsax.

De afstand van een toon tot een andere toon die een octaaf eronder of erboven ligt, maakt dat die tonen zo sterk verwant klinken dat ze als het ware samensmelten.
Speel je bijvoorbeeld de noot C een octaaf hoger of lager, dan hoor je weer een noot C. En dat geldt ook voor alle andere muzieknoten (zo klinkt de noot D een of meer octaven hoger of lager gespeeld ook als een D).

Daarom kun je als sopraansaxofonist met gerust hart een ‘play along’-muziekboek voor de tenorsax gebruiken zonder dat je de afspeelhoogte van de cd hoeft te veranderen.

Uiteraard klinkt de stempartij die je op je sopraansax speelt een octaaf hoger dan wanneer je diezelfde partij op een tenorsax zou spelen. Muzikaal gezien klinkt de sopraansaxofoon echter prima samen met de ‘play along’-cd als de tenorsaxofoon. Soms klinken de door een begeleidingspartij op cd ondersteunde solo’s op een sopraansaxofoon zelfs nog beter dan op de tenorsaxofoon waarvoor de muziek is bedoeld.

Schermafdruk van het programma BestPractice 1.03
Scherm BestPractice 1.03. Dit programma helpt je om muziek op mp3 of cd in je eigen tempo en in de door jou gewenste toonhoogte af te spelen

Theoretisch zou je met BestPractice de begeleidende cd een heel octaaf hoger kunnen laten klinken, maar dat gaat sterk ten koste van de natuurlijke kwaliteit van het geluid dat uit je luidsprekers komt.

Een berekende toonhoogte klinkt nu eenmaal minder natuurlijk dan de oorspronkelijke toonhoogte waarop het muziekstuk is opgenomen. En hoe minder je aan de afspeelhoogte verandert, des te natuurlijker klinkt de muzikale begeleiding.

Daarom kun je een begeleidingscd voor de tenorsaxofoon het beste meespelen op je sopraansaxofoon zonder iets aan de afspeelhoogte te veranderen.

Op je sopraansax meespelen met een begeleidingscd voor altsax

BestPractice 1.03 kan goede bewijzen verlenen als je op je sopraansax of tenorsax met een begeleidingscd voor altsax wilt meespelen.

Je zet de afspeelhoogte in BestPractice dan op 4 halve tonen lager of 7 halve tonen hoger. In het algemeen klinkt de muziek natuurlijker als je die slechts 4 halve tonen lager zet dan wanneer je die wel 7 halve tonen hoger zet.

In beide gevallen heeft de begeleiding dan de juiste noten om mee mee te spelen. Het verschil is dat in het eerste geval de begeleiding een heel octaaf lager klinkt dan in het tweede geval.

De afspeelhoogte van de cd kun je met behulp van BestPractice veranderen door in de rechterkolom direct onder het midden met de cursor in het veld Afspeelhoogte te schuiven tot je het gewenste aantal halve noten omhoog of omlaag hebt bereikt.

Door gebruik te maken van een freeware programma als BestPractice krijg je veel meer keus uit muziekboeken met cd. Dit gemakkelijke programma heeft nog meer aantrekkelijke mogelijkheden, zoals de mogelijkheid om een stuk in een door jouw gewenst tempo af te spelen zonder (automatisch) de afspeelhoogte te veranderen.

Verder kun je er, bijvoorbeeld, voor kiezen om een stuk bijvoorbeeld 4 halve tonen lager en tegelijkertijd op 80% van de oorspronkelijke snelheid af te spelen.

Ook kun je bijvoorbeeld, al dan niet in combinatie met andere opties, een bepaalde passage uit het muziekstuk selecteren en telkens automatisch herhalen. Bovendien is het mogelijk om het stuk inclusief alle door jou aangebrachte aanpassingen op te slaan als .wav-bestand (dit is het soort bestand dat door audiocd’s wordt gebruikt). Kijk voor een uitgebreide uitleg van de mogelijkheden naar het artikel Zelfstandig muziek instuderen met Best Practice.

Een eerdere versie van dit artikel werd op 27 augustus 2011 door de auteur, An Schrijfstra, gepubliceerd op Infonu.nl onder de titel: ‘Sopraansaxofoon en meespeelcd’s voor altsaxofoon’

Dossier saxofoon

Dit artikel maakt deel uit van het dossier saxofoon.