Over: evendit.nl en disclaimer
Auteursrecht * Privacy en cookies
Door het gebruik van deze site ga je akkoord met cookies

Hoe komt het dat je saxofoon piept?

 
Voor het laatst aangepast op 10 april 2016;
 Saxofoon
feb 272014
 

Als je bij het spelen op je saxofoon af en toe, of zelfs voortdurend, piepjes hoort, wil je natuurlijk weten hoe dat komt, en, nog belangrijker, hoe je dat kunt verhelpen. Om te beginnen, analyseer je welk van de drie globale mogelijkheden in jouw geval het meest in aanmerking komt. En daarna ga je werken aan de oplossing van het probleem.

Het irritante gepiep wordt, in grote lijnen, veroorzaakt door:

Tekening van man die verwoede pogingen doet om muziek uit zijn saxofoon te krijgen: bron: gutenberg.org

Man probeert op een gespannen manier geluid uit zijn saxofoon te krijgen

De speler veroorzaakt zelf het piepen van de saxofoon

Als je pas begonnen bent met het leren spelen van saxofoon, is de kans groot dat je zelf het piepen veroorzaakt. Dit heeft meestal te maken met een of meer van de volgende beginnerskwesties.

  • Je speelhouding is nog niet optimaal.
  • Je embouchure is nog onvoldoende  ontwikkeld.
  • Bij een greepwisseling verplaats je je vingers niet exact tegelijk.
  • Het aanzetten van een noot en het (ver)plaatsen van de vingers verloopt niet geheel synchroon. Dit laatste probleem doet zich vaak tegelijkertijd met het vorige punt voor.

Doorgaans komt het gepiep dus door een onderontwikkelde techniek van de saxofonist. Het beste kun je een goede saxofoondocent vragen je te helpen dit probleem op te lossen. In de kern komt het neer op het vinden van een ergonomisch verantwoorde, en een zoveel mogelijk ontspannen speelhouding waarbij je een onbelemmerde luchtstroom naar je saxofoon kan sturen.

Het hinderlijke gepiep kan ook liggen aan het riet en/of de rietbinder of aan (de afstelling van) de saxofoon zelf.

Het piepen wordt veroorzaakt door de saxofoon

Als het probleem niet in de vaardigheden van de speler op de saxofoon schuilt, kun je het probleem zoeken bij:

  • het riet en/of de binder,
  • het mondstuk, en/of
  • de saxofoon zelf.

Het riet kan bijvoorbeeld te droog zijn of van slechte kwaliteit. Het kan ook zijn dat het riet voor jou te licht of misschien te zwaar is. Verder kan het riet  ook scheef of op een onhandige positie op je mondstuk zijn bevestigd.  En misschien is er wel  iets met het bindertje aan de hand.

Ook met het mondstuk zelf kan er van alles en nog wat aan de hand zijn. Misschien is het type kop minder geschikt voor jouw embouchure. Of wellicht is het een kwalitatief minder goed mondstuk. Het komt ook voor dat een kop minder geschikt is voor het type saxofoon. Verder is het nog mogelijk dat het mondstuk beschadigd is, bijvoorbeeld omdat het een keer gevallen is, of omdat je het gestoten hebt.

Tenslotte kan het piepprobleem ook worden veroorzaakt door de saxofoon zelf. Bijvoorbeeld omdat er een of meer kleppen enigszins lekken of omdat het octaafmechanisme aan bijstelling toe is.

Een piepende saxofoon door een combinatie van speler en saxofoon

Het probleem van het piepen hoeft niet altijd alleen aan jouw speeltechniek te liggen of alleen aan de saxofoon. Het kan ook veroorzaakt worden door een combinatie van factoren. Een beginnend saxofoonspeler heeft namelijk eerder last van een piepend geluid door een slecht riet, ongeschikt mondstuk of een niet optimaal afgestelde saxofoon dan een ervaren saxofonist.

Dossier saxofoon

Dit artikel maakt deel uit van het dossier saxofoon.