Categorieën
Saxofoon

Wat moet je weten voordat je een saxofoon kiest?

Er is een groot aantal verschillende types saxofoon op de markt. Qua populariteit staat de altsaxofoon op nummer 1, gevolgd door de tenorsaxofoon op nummer 2. Verder zijn de sopraansaxofoon en de baritonsaxofoon ook nog redelijk gangbaar.

Andere types zoals de sopraninosaxofoon of de bassaxofoon kom je zelden tegen. Wil je een goede indruk krijgen van de verschillen in klankkleur tussen de verschillende types? Luister dan bijvoorbeeld eens naar verschillende saxen op youtube.

De saxofoon als transponerend instrument

Omslag Tipboek saxofoon: de complete gids inclusief grepentabellen; Hugo Pinksterboer; afbeelding waarop man altsaxofoon speelt
Tipboek saxofoon: de complete gids inclusief grepentabellen (bol.com)

Alle saxofoons, groot en klein, gebogen of recht, ‘werken’ in beginsel op dezelfde manier. Het zijn transponerende instrumenten.

Zo zijn de altsaxofoon en de baritonsaxofoon zogenaamde Es-instrumenten. Dat betekent dat als je een C speelt, je de Es hoort die daaronder ligt.

De sopraansaxofoon en de tenorsaxofoon zijn zogenaamde Bes-instrumenten. Dat betekent dat als je een C speelt, er de Bes klinkt die daaronder ligt.

Totdat je leert transponeren (dat lijkt moeilijker dan het is) gebruik je voor samenspel met andere mensen altijd bladmuziek die speciaal voor jouw type instrument (Es-instrument of Bes-instrument) is bedoeld.

Waarom veel mensen twee (of drie) types saxofoon spelen

Veel mensen spelen meer dan één type saxofoon; vaak is dat een alt en een tenor of een alt en een sopraansaxofoon. Dat heeft deels te maken met het feit dat het normale bereik van een saxofoon ongeveer 2,5 octaaf is (al weten gevorderde spelers er wel ruim drie tot (bijna) vier octaven uit hun instrument te krijgen).

Bedenk dat het timbre (dus de klankkleur) van een bepaald type saxofoon zich beter leent voor bepaalde muziek dan een ander type saxofoon. Zo zul je voor een zwoele toon liever voor een tenorsax dan voor een altsax kiezen en vermoedelijk denk je dan al helemaal niet aan een sopraansax.

Wat bepaalt de specifieke klank van een saxofoon?

Het is niet alleen het type saxofoon dat bepaalt hoe je erop klinkt. Ook het merk en model saxofoon speelt een rol, evenals het mondstuk, het riet en de rietbinder. Maar het belangrijkst is je embouchure dat is het samenspel van alles wat je met je mond en keel doet als je op je sax blaast. Denk hierbij onder meer aan de plek waar de sax je lippen raakt, je lipspanning en wat je met je mondspieren doet, hoe diep je het mondstuk in je mond houdt, hoe groot je mondholte is, wat de vorm van je gebit is (o.a. of je een overbeet hebt of niet) hoe wijd je je keel opent, en nog veel meer.

Daarom is het van belang dat je niet kiest voor een bepaalde saxofoon omdat een saxofonist die jij bewondert er zo’n prachtig geluid uit haalt. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat jij op een andere saxofoon veel beter tot je recht komt. Als je een sax wilt uitzoeken, kun je dat het beste samen doen met een saxofoondocent of iemand anders die goed in staat is om een (nieuwe of tweedehands) saxofoon te beoordelen. Wil je weten op welke aspecten je allemaal moet letten bij het uitzoeken van een saxofoon? Die informatie vind je uitgebreid beschreven in het Tipboek saxofoon: de complete gids inclusief grepentabellen (verkrijgbaar via o.a. bol.com).

Dossier saxofoon

Dit artikel maakt deel uit van het dossier saxofoon. Daar vind je een overzicht van alle artikelen over het zelf (leren) spelen van de saxofoon. Kijk ook eens bij de artikelen over de verschillen en overeenkomsten tussen sopraan- en altsaxofoons en tenor- en baritonsaxofoons.