Categorieën
Saxofoon

Wil je tenor- of baritonsaxofoon leren spelen?

Wil je saxofoon leren spelen en houd je vooral van volle en diepe klanken? Waarschijnlijk denk je dan aan een tenorsaxofoon of baritonsaxofoon. Op welke aspecten let je bij het maken van je keus? Hoe zit het bijvoorbeeld met de omvang en de aard van het muziekrepertoire? En met het timbre?

Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en de verschillen tussen een tenorsax en een baritonsax?. En hoe moet je een en ander zien in relatie tot het populairste type saxofoon, te weten de altsax?

De tenorsaxofoon

Omslag Tipboek saxofoon: de complete gids inclusief grepentabellen; Hugo Pinksterboer; afbeelding waarop man altsaxofoon speelt
Tipboek saxofoon: de complete gids inclusief grepentabellen (bol.com)

De tenorsax klinkt als transponerend muziekinstrument een none (negen tonen) lager dan genoteerd staat. Deze sax klinkt een heel octaaf lager dan de sopraansaxofoon.

De tenorsaxofoon is een stuk kleiner en lichter dan de baritonsaxofoon en aanzienlijk groter en zwaarder dan de altsax. Het is gemakkelijker om zuiver te spelen op een tenorsax dan op een altsax. Je herkent een tenorsaxofoon aan de enkele bocht in de hals

Mensen die groot van stuk zijn, kiezen soms voor de tenorsax omdat die voor hen prettiger hanteerbaar is dan de altsax waar de kleppen wat dichter bij elkaar zitten. Ook met een normaal postuur kun je goed tenorsax spelen. En met een ergonomisch draagtuigje kun het gewicht van de tenorsax goed over je lichaam verdelen.

Het timbre van de tenorsaxofoon

De tenorsaxofoon klinkt warmer, of zo je wilt, ‘vetter’ of ‘zwoeler’ dan een altsax, maar minder ‘vet’ of ‘dik’ dan een baritonsax. Alle saxofoons kennen veel expressiemogelijkheden, maar op de tenorsax krijg je wel heel erg veel mogelijkheden om je klank op een muzikale manier te sturen: van een intens fluistergeluid, een zwoel, fel, scheurend of bulderend geluid. In het lage en middenregister klinkt deze sax vol en rijk. En in het hoge register helder warm en doordringend.

Muziek voor de tenorsaxofoon

Denk je aan een tenorsaxofoon, dan heb je mogelijk een beeld van de jazzwereld voor je. Denk bijvoorbeeld aan een jazzkwintet. Maar je kunt ook goed terecht in saxofoonkwartetten. Of bij een fanfare of harmonieorkest. Of een bigband, dat wil zeggen, als lichte muziek jou aanspreekt.

De baritonsax

De baritonsax klinkt als transponerend muziekinstrument een heel octaaf plus een grote sext lager dan genoteerd: als je een C speelt, hoor je een Es die meer dan een octaaf lager klinkt dan genoteerd staat.

Van de vier meest gebruikte saxofoontypes is de baritonsax de grootste en dus ook de zwaarste. En verreweg de duurste. Om op een baritonsax te kunnen spelen, moet je vrij groot en sterk zijn. Een baritonsaxofoon is gemakkelijk herkenbaar aan de drie vrij scherpe bochten in de hals.

Het timbre van de baritonsaxofoon

Een baritonsaxofoon klinkt warm, vol en krachtig in het lage register. Maar je kunt er ook helder-warme en doordringende klanken in het hoge register mee maken.

Muziek voor de baritonsaxofoon

Met een baritonsax kun je onder andere terecht in een jazzcombo, een bigband of in een fanfare of harmonieorkest. Er bestaan relatief weinig composities en arrangementen voor de baritonsax. De bariton krijgt meestal een begeleidende of baspartij te spelen. Dit type sax wordt daarom vaak gebruikt als instrument voor ‘erbij’. De meeste mensen die baritonsax spelen, spelen ook een altsax en/of een tenorsax.

Als je een solo wilt spelen met een begeleidingscd, kies je waarschijnlijk voor een cd voor de altsaxofoon. Net als de alt is ook de bariton een Es-instrument. De bariton klinkt een heel octaaf lager dan de altsaxofoon.

Dossier saxofoon

Dit artikel maakt deel uit van het dossier saxofoon. Daar vind je een overzicht van alle artikelen over het zelf (leren) spelen van de saxofoon. Kijk eventueel ook eens in het artikel over de verschillen en overeenkomsten tussen sopraan- en altsaxofoons.